Jedan proizvod kupuju u Nemačkoj, a onda ga preprodaju NA KILOGRAM i zarađuju debelo!

11.12.2017. 13:57
Piše:
Srbija Danas/ Nezavisne novine
Kasirka / Izvor: Profimedia/ilustracija
Tvrde da je bolji kvalitet ovog proizvoda

Mnogi se zaklinju u bolji kvalitet inostranih proizvoda iste marke koji su u ponudi i na našem tržištu. Iako zvanična analiza nije urađena, pa su se građani koji često putuju u Austriju ili Nemačku dosetili da tamo nabavljaju higijenske, kozmetičke i prehrambene proizvode koje preprodaju, pa ima situacija da se strani prašak za veš prodaje i na kilogram.

- Imamo jednu ženu koja donosi godinama prašak za veš iz Nemačke, jednom u 15 dana, pa odemo do nje i kupujemo po tri kilograma, izvaga nam iz velike kutije. Taj prašak je puno bolji, odnosno bolje se veš opere nego sa ovim kod nas. Navikli smo na njega - kaže jedna Banjalučanka. 

Mišljenja građana su podeljena, pa dok jedni smatraju da su cene tih proizvoda u preprodaji visoke, drugi pak tvrde da za nekoliko maraka više dobiju kvalitetniji proizvod. 

Ponuda o kojoj mnogi razmišljaju: Nemačka traži MILION RADNIKA, plate su oko 1.500 evra

prašak za veš / Izvor: Foto: Profimedia

Proizvodi za čišćenje nemačkih robnih marki su u ovakvim ponudama od četiri do 10 KM, dok se prašak za veš prodaje već od 1,5 KM po kilogramu. 

- Preko porodičnih prijatelja smo čuli za ženu koja u Banjaluci prodaje proizvode iz Nemačke. Tu su obično higijena i ponešto od hrane i slatkiša popularnijih marki. Redovno kupujemo od nje - kaže jedan Banjalučanin. 

Pronalaženje tartufa najunosniji posao u Srbiji: Za nekoliko minuta zaradite i do 6.000 evra (VIDEO)

Slaviša Kajkut, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”, smatra da se artikli posebno prave za naše tržište sa smanjenim kvalitetom, te da su to potrošači uvideli i koriste svaku priliku da dođu do robe iz inostranstva koja je, tvrdi, kvalitetnija. 

žena pali veš mašinu / Izvor:

- Prašak za veš i omekšivači stranih marki mogu se prodavati ovde u prodavnicama, ali potrošači ponekad nemaju adekvatan prevod, jer deklaracija ostaje na stranom jeziku. Prijavili smo i Inspektoratu RS da takvi proizvodi nemaju deklaraciju na našem jeziku - rekao je Kajkut. 

Uporedna istraživanja kvaliteta istih proizvoda koji se nalaze na tržištu Evropske unije i Bosne i Hercegovine do sada nisu sprovođena. Ima i građana koji smatraju da treba kupovati samo domaće proizvode, kao i da su odličnog kvaliteta. 

- Naši proizvodi su veoma dobri, nego mi smatramo čim je nešto iz inostranstva, bolje je. Nije tako. Ja kupujem domaće proizvode, bar znam da tako pomažem domaće firme i naše zaposlene - kaže Milan T. iz Prijedora.

 

Piše:
Srbija Danas/ Nezavisne novine
11.12.2017. 13:57
Pogledajte više