Još jedan UDAR na Ameriku: Formira se pakt koji će SRUŠITI Trampa?

02.07.2018. 16:38
Piše:
Srbija Danas/ Agencije
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Stiglo upozorenje

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je članice inicijative Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo (RCEP) na hitno zaključivanje trgovinskog pakta.

Ovaj pakt bi garantovao slobodnu i poštenu trgovinu u vreme sve većeg protekcionizma predsednika SAD Donalda Trampa.

Japan sa Singapurom predsedava inicijativom RCEP koju čini 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Kina, Indija, Australija i Novi Zeland. 

Na sastanku ministara trgovine članica RCEP u Tokiju, Abe je rekao da bi pakt tih 16 zemalja koje zajedno čine polovinu svetske populacije imao ogroman potencijal rasta, prenosi Asošiejted pres. 

- Dok se suočavamo sa zabrinutošću povodom rasta protekcionizma u svetu, svi mi u Aziji moramo da se ujedinimo i naša budućnost zavisi od toga možemo li da nastavimo s isticanjem našeg najvažnijeg principa slobodne i fer trgovine - kazao je Abe. 

Japan teži da bude lider u oblikovanju novog pakta kao alternative Transpacifičkom partnerstvu (TPP), trgovinskom sporazumu 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda iz kojeg je Tramp izveo SAD. 

Šinzo Abe / Izvor: Reuters

Tokio se nada da bi pakt članica RCEP mogao da bude zaključen do kraja godine, ali je i oprezan po pitanju uticaja Kine, koja nije deo TPP, ali ima ključnu ulogu u RCEP. 

Tramp je ove godine uveo visoke takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD i zapretio da će tome dodati i automobile kako bi smanjio američki trgovinski deficit. 

Pogođen povećanim američkim taksama na uvoz čelika i aluminijuma, Japan je Svetskoj trgovinskoj organizaciji rekao da će možda uzvratiti SAD uvođenjem taksi na uvoz američke robe u vrednosti od oko 50 milijardi jena (450 miliona dolara). 

Japan je u petak upozorio Ministarstvo trgovine SAD da bi povećanje taksi na uvoz automobila moglo da ugrozi stotine hiljada američkih radnih mesta koja su stvorile japanske kompanije povezane s automobilskom industrijom, što bi vodilo katastrofi američke i svetske ekonomije.

 

Piše:
Srbija Danas/ Agencije
02.07.2018. 16:38
Pogledajte više