Kinezi zainteresovani za privatizaciju PKB-a

13.04.2018. 12:23
Piše:
Tanjug
Traktor / Izvor: Profimedia
Mančang najavio da kompanije iz njegove zemlje razmatraju kupovinu polovine od oko 120 ponuđenih državnih preduzeća

Kina je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji velikog broja državnih preduzeća u Srbiji, a naročito kad su u pitanju velike kompanije poput Rudarsko-topioničarskog basena Bor i Poljoprivredne korporacije Beograd, izjavio je danas ambasador Kine Li Mančang.

Li je naglasio da je Kina zainteresovana da učestvuje u privatizaciji polovine od oko 120 državnih preduzeća u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede.

- Trenutno pričamo o nekoliko najvećih kao što su RTB Bor i PKB. Jedna od naših najvećih i vodećih kompanija je dolazila ovde tri puta, što pokazuje da uz interesovanje imamo i jaku želju - naglasio je kineski ambasador.

Li kaže da jedna kineska kompanija "studira" PKB i da će uskoro poslati posebnu stručnu ekipu u Beograd tim povodom. Naveo je i da je lično učestvovao u tim dogovorima oko predstojeće posete PKB-u.

Li Mančang / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

Ministarstvo energetike je ranije najavilo da će najkasnije u maju ili junu biti objavljen tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor.

Za PKB još ne postoji konačna odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad tim preduzećem. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije rekao da postoji više opcija i da jedna od njih da država zadrži učešće, a to bi značilo da bi morala da investira u obnovu tog preduzeća.

- Država nema para za investicije. Tamo je potrebno da se uloži bar 100 miliona evra - istakao je Nedimović.

 

Piše:
Tanjug
13.04.2018. 12:23
Pogledajte više