Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala radionicu "Žene u agrobiznisu" kod Vranja (FOTO)

27.09.2018. 17:00
Piše:
Tanjug
Dunav / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić
Ko ne osigura proizvodnju, rizikuje da ostane bez ičega

Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je u selu Gornji Vrtogoš, nadomak Vranja, edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu", na kojoj su poljoprivrednici upoznati sa značajem osiguranja poljoprivredne proizvodnje i osiguranjem imovine gazdinstva.

Direktor Glavne filijale "Dunav osiguranja Vranje", Boban Kostić, kaže da ta filijala pokriva područje Pčinjskog okruga – opštine Vranje, Vladičin Han, Surdulicu, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo, u kojima je poljoprivreda jedna od strateških grana i od velikog značaja kako sa stanovništa ekonomskog razvoja tog područja, tako i sa stanovišta podizanja životnog standarda stanovništva koje ovde živi.

- Poljoprivreda je vrlo bitna jer se veći broj stanovnika bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a poslednjih godina ih je sve više i više iz razloga što velikih sistema više nema, zbog čega su ljudi okrenuti bavljenju malom poljoprivrednom proizvodnjom u cilju stvaranja dugoročnog razvoja svojih domaćinstava - naveo je Kostić.

On je pozvao poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoju proizvodnju, jer je ovo područje, što je pokazala ova i prethodna godina, podložno određenim prirodnim rizicima, pre svega gradu, olujama, požarima i ranom mrazu, zbog čega je vranjska filijala "Dunav osiguranja" zabeležila trend povećanja iznosa likvidiranih šteta.

Dunav osiguranje / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- U toku 2017. godine je bilo preko 55 odštetnih zahteva, a iznos likvidiranih šteta premašio je sedam miliona dinara, dok je u isto vreme fakturisana premija bila oko 3,5 miliona dinara - izjavio je Kostić.

Ove godine se, naveo je, taj trend nastavlja “tako da smo imali oko 126 zahteva za nadoknadu štete, što ukupno čini iznos od preko sedam miliona dinara isplaćenih šteta, dok je premija osiguranja bila oko 5,5 miliona”.

- Sve to govori da je ova vrsta osiguranja trenutno neprofitabilna za kompaniju i za samu filijalu Vranje, ali mi i dalje nastavljamo da radimo na ovoj vrsti osiguranja, jer smatramo poljoprivredu jednom od strateških grana za ovo područje, a i uopšte za čitavu državu - poručio je Kostić, još jednom pozivajući poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju i imovinu kod "Dunava" radi sigurnosti i sveopšteg dugoročnog razvoja domaćinstva.

- Svi poljoprivredni proizvođači treba da znaju da je osiguranje investicija, a ne neki dodatni namet ili trošak - rekao je Kostić.

Kao primer je naveo da, ako jedna vrsta osiguranja košta 10.000 dinara, poljoprivrednici treba da znaju da Ministarstvo poljoprivrede dotira 40 posto, odnosno 4.000 dinara, što je, kako je zaključio, povoljno.

Dunav osiguranje / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Goran Ðaković, direktor Udruženja novinara koji se bave poljoprivredom i urednik Agropresa, rekao je da se projekat “Žene u agrobiznisu”, uz podršku "Dunav osiguranja", već osam godina zaredom realizuje s ciljem seoskog i razvoja poljoprivrede Srbije.

- Smatramo da država sa svojim podsticajima i kompanija ''Dunav osiguranje'' mogu trenutno da zaštite poljoprivredne proizvođače od nepogoda koje ih mogu zadesiti tokom proizvodnje - rekao je Ðaković.

Dodaje da je i sam poljoprivredni proizvođač i da na sopstvenom primeru može objasniti koliko je važno osigurati proizvodnju, jer, kako kaže, "vaš kompletan godišnji i višegodišnji trud, kada se govori o voćarskoj proizvodnji, može za jedan dan da nestane, kao što je ove godine bio slučaj u mnogim krajevima Srbije".

Nebojša Mladenović, gradski većnik za poljoprivredu, kaže da se ovakvim radionicama žene, kao stub domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim područjima, stavljaju na više mesto u odlučivanju i kreiranju politike domaćinstva.

Dunav osiguranje / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Osiguranje je, prema njegovim rečima, značajan segment posebno u poljoprivredi koja se stalno razvija i način da se poljoprivreda zaštiti, da imamo sigurnije prinose, letinu.

- Na taj način, i uz korišćenje subvencija koje daje Republika, a to je 40 posto na premiju osiguranja, a u perspektivi u narednim godinama i lokalna samouprava, poljoprivrednici će dobiti mogućnost da budu što sigurniji u bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom i u dobijanju proizvoda koje će kasnije da plasiraju i prerade, i da kroz to dobiju dodatu vrednost i veće prihode za domaćinstvo - rekao je Mladenović.

Poljoprivrednica Danijela Petrović, koja sa svojom porodicom obrađuje četiri hektara zemlje, od čega na dva hektara uzgaja šljivu.

Danijela ističe da već 15 godina osigurava celokupnu poljoprivrednu proizvodnju kod "Dunav osiguranja".

- Proizvodnja treba da se osigura najviše zbog vremenskih neprilika. Ko ne osigurava rizikuje da ostane bez ičega, a ko osigura svoju proizvodnju može da se nada nadoknadi štete - zaključila je ona.

 

Piše:
Tanjug
27.09.2018. 17:00
Pogledajte više