Od danas novi pravilnik o označavanju hrane

15.06.2018. 09:50
Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
Prodavnica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Sve će morati da piše na deklaraciji

Da li je meso puno proteina ili je u njega dodavana voda, više neće moći da se sakrije.

To predviđa novi pravilnik o deklarisanju hrane, koji od danas počinje da važi. Novim deklaracijama biće označeni svi proizvodi koji su proizvedeni od 15. juna, odk će se onima koji su već u prodaji tolerisati do 31. decembra, navode u Ministarstvu poljoprivrede, a piše Srpski telegraf.

Tako bi ubuduće tačno trebalo da znamo šta jedemo i pijemo jer će svi sastojci morati da budu navedeni.

Subjekti u poslovanju hranom su od danas, između ostalog, u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu energetsku vrednost, kao i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.

Na deklaracijama mesa od sada će obavezno morati da stoji poreklo sastojaka ako su iz Srbije. Obavezno će morati da bude navedeno ako se u mesnom proizvodu nalazi voda ili proteini koji potiču od neke druge životinje i u kojoj količini. Kod voća i povrća poreklo će morati da se znaju svakom slučaju.

Prodavnica / Izvor: Profimedia

Prisustvo alergena u namirnicama moraće da bude naznačeno bojom, stilom ili vrstom slova. To se odnosi na proizvode koji sadrže mleko, žitarice, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste.

Ako proizvod ima manje od 20 miligrama glutena po kilogramu, onda može da nosi oznaku da je "bez glutena".

Kod suhomesnatih prerađevina, uz naziv, proizvođač će morati da navede i podatak o dodatoj vodi. Ukoliko vode ima više od pet odsto težine gotovog proizvoda, to će morati da bude naznačeno.

Idea, supermarket, market, prodavnica, kasa / Izvor: Srbija Danas

Nutritivne deklaracije moraju da sadrže tačne količine hranljicih sastojaka – masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli na 100 grama ili 100 mililitara. Tako će potrošači tačno znati koliko jagoda ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima maline u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća. Takođe, više nije moguće navoditi natrijum, već će se umesto toga navoditi so.

Krupnija slova

Proizvođač će morati i da navede ako zameni neki sastojak, koji potrošač očekuje da se uobičajeno koristi u tom proizvodu ili je prirodno prisutan. Naziv drugog sastojka moraće da piše blizu imena, slovima čija je visina najmanje 75 odsto visine slova naziva proizvoda.

 

Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
15.06.2018. 09:50
Pogledajte više