Konkurs za prijem 1.000 doktoranada na naučne projekte: Posao za mlade

15.01.2019. 17:55
Piše:
Srbija Danas/RTS
Studenti, stipendisti / Izvor: Srbija Danas
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u martu prošle godine, raspisalo je konkurs za prijem 1.000 doktoranada na naučne projekte. Do sada je većina njih potpisala Ugovore o radu sa fakultetima i Institututima. Među najboljima su i dokrtorandi iz Kragujevca, sa Faklulteta medicinskih nauka, koji su dobili posao.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, bogatiji je za sedam mladih mladih naučnika. Potpisali su ugovore o radu, a njihov posao vezan je za naučne projekte u različitim oblastima medicine. Svi oni, izabrani su na konkursu resornog ministarstva i medju hiljadu najboljih u zemlji. Za mlade doktorande, to je krupan korak, na daljem putu u naučnoistraživačkom radu, kome su posvećeni.

Ugovori VREDNI 230 MILIONA EVRA: Dolazak ruskog predsednika u Srbiju donosi nova ulaganja!

- Ovo za sve nas mlade istraživače koji smo na doktorskim akademskim studijama, izuzetno znači. Mislim da smo našim radom i trudom do sada zaslužili sve što ćemo dobiti ovim ugovorom i pomoćiće nam u daljen napredovanju i radu -  kaže Kristijan Krstić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Mina Poskurica, sa istog fakulteta navodi: "Počinjem da radim svoj doktorat, učestvujem na projektu, facilitator sam na katedri interne medicine i nadam se nekoj akademskoj karijeri".

Od sedmoro istraživača, šestoro je angažovano na projektima Medinskog i Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a jedan svoju naučnu karijeru nastavlja na beogradskom Medicinskom fakultetu. Pre mesec dana, još osam doktoranada, u okviru konkursa resornog ministarstva potpisalo je ugovore sa fakultetom i već uveliko rade na projektima.

STIŽE VREDNA INVESTICIJA: Putinova poseta širom otvara vrata privrednoj saradnji

- Ovo je jedan novi početak i nova energija, koja treba da se da našem fakultetu, jer realno energija ne postoji bez mladih ljudi, znači oni su ti, koji nose progres - kaže profesor doktor Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. 

Država je povećala izdvajanja za nauku, jer joj je namera da mladima obezbedi, dobre uslove za rad. To čine i sami fakulteti, poput kragujevačkog Medicinskog, koji je potpisao ugovore sa drugim visokošklskim ustanovama, o zajedničkim naučno-istraživačkim projektima.

 

Piše:
Srbija Danas/RTS
15.01.2019. 17:55
Pogledajte više