Lepe vesti: Srbija treća u svetu po proizvodnji šljiva

08.08.2018. 18:23
Piše:
Tanjug
Šljive / Izvor: Profimedia/ilustracija
Srbija se nalazi iza Kine, koja godišnje proizvede šest miliona tona, i Indije, čija proizvodnja šljiva iznosi 700.000 tona

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da se Srbija po proizvodnji šljiva od preko pola miliona tona nalazi na trećem mestu u svetu.

Kako je istakao, Srbija se nalazi iza Kine, koja godišnje proizvede šest miliona tona, i Indije, čija proizvodnja šljiva iznosi 700.000 tona.

Krkobabić je podsetio da u Srbiji ima 42 miliona stabala šljive, ali da se u odnosu na period od pre 120 godina prerada tog voća smanjila za pet do šest puta, tako da se najviše koristi za proizvodnju rakije. 

- Prvi izvozni proizvod Srbije u Sjedinjene Američke Države krajem 19. veka bila je suva šljiva. Tada je u SAD izvezeno 30.000 tona suvih šljiva, a naš izvoz sada ne prelazi pet do šest hiljada tona - rekao je Krkobabić prilikom obilaska opštine Blace. 

Šljive / Izvor: Profimedia/ilustracija

On je rekao da postoji spremnost Vlade Srbije i njegovog ministarstva, da zajedno s lokalnom samoupravom i postojećim zadrugama, rade na otvaranju složene zadruge u Blacu koja će omogućiti da šljiva koja uspeva u blačkom kraju ne završi u kazanima, već da bude prerađena. 

- Takav jedan pogon je za očekivati sledeće godine ukoliko zadrugari i ljudi iz lokalne samouprave to ozbiljno shvate i krenu u taj projekat - istakao je Krkobabić. 

On je podsetio da je u toku konkurs za dodelu podsticajnih sredstava zadrugama i dodao da je ove godine za tu namenu obezbeđeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više sredstava nego prošle godine.

- Interesovanje zadrugara je veliko. Verujem da ćemo uspeti da zadovoljimo opravdane zahteve 60 do 70 zadruga - izjavio je Krkobabić. 

Šljive / Izvor: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, zadruge formirane do 2017. godine mogu da računaju na iznos od najviše 15 miliona dinara podsticajnih sredstava, nove zadruge na iznos od 7,5 miliona dinara, a složene na iznos do 60 miliona dinara.

- Prednost prilikom dodele sredstava daćemo najnerazvijenim krajevima, ali ćemo uvažiti sve grane agrara - voćarstvo, ratarstvo i stočarstvo - istakao je Krkobabić. On se u Kulturnom centru Drainac u Blacu sastao sa zadrugarima iz tog kraja, predstavnicima zadružnog saveza i opštinske poljoprivredne službe i informisao ih o finansijskim podsticajima za zadruge. Krkobabić je sa saradnicima obišao zemljoradničku zadrugu "Blačka Blace" koja je dobila iz državnog buždeta nešto više od 12 miliona dinara za izgradnju hladnjače i nabavku mehanizacije. 

Direktor zadruge "Blačka Blace" Dušan Zečević rekao je da su zadruge jedini spas za srpsko selo i izradio nadu da će za pet godina u Blacu biti 20 zadruga, "dok je 30 optimalan broj zadruga da bi to mesto moglo da funkcioniše".

 

Piše:
Tanjug
08.08.2018. 18:23
Pogledajte više