Međunarodni dan starijih osoba: Stariji su prioritet, ostvareni uslovi za povećanje penzija u Srbiji (FOTO/VIDEO)

01.10.2021. 15:57
Piše:
Srbija Danas
Međunarodni dan starijih osoba / Izvor: Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja
Danas je održana konferencija "Međugeneracijska solidarnost na delu"

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, organizovao je konferenciju "Međugeneracijska solidarnost na delu", koja se danas održala u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Cilj konferencije, pored obeležavanja 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih osoba, je da ukaže da je podrška starijima važan deo sveobuhvatnog odgovora na pandemiju, i da su se u tom jedinstvenom izazovu mladi pokazali kao vrlo spremni i kreativni.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je u Skupštini Srbije, uoči konferencije posvećene Međunarodnom danu starih, rekla da je zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Srbije došlo do rasta ekonomske i privredne aktivnosti što je, kaže, dovelo do toga da rastu doprinosu.

Ministarka Kisić Tepavčević izjavila je danas da u poslednjih par meseci praktično nisu bile potrebne dotacije za isplatu penzija od kada je osnovan Fond PIO.

Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- To je uslovilo da imamo smanjenje deficit kada su u pitanju isplate penzija i u poslednjih par meseci praktično prvi put od osnivanja PIO fonda nisu bile potrebne dotacije za isplate kada su u pitanju penzioneri koji su pripadali kategoriji zaposlenih - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ostvareni su i uslovi za povećanje penzija i sada postoji stabilan i održiv rast za dva do tri odsto.

- U prethodnom periodu je posebna pažnja bila na kategorijama penzionera koji imaju najniže penzije - navela je Kisić Tepavčević i podsetila na jednokratne pomoći među kojima je i ona od 22. septembra.

Ona je navela da se u prvoj polovini sledeće godine planira i isplata od 20.000 dinara, što je, kaže, najveća isplata jednokratne pomoći ikada.

- Vlada Srbije je osnovala i odgovarajuće komisije za međugeneracijsku saradnju i solidarnost koja se bavi pitanjima starih i starenja - rekla je Kisić Tepavčević.

U vreme pandemije, najstariji sugađani su pokazali da su najodgovorniji, rekla je ministarka, navodeći da je starija populacija jedan od prioriteta ministarstva kojim rukovodi.

Zamenik direktora PIO fonda Relja Ognjenović rekao je da taj fond odvaja 0,1 odsto od planiranih prihoda za tekuću godinu za društveni standard penzionera.

- To je ove godine bilo preko 557 miliona dinara, a zahvaljujući stabilnoj politici predsednika Aleksandra Vučića sledeće godine očekujemo da to bude uvećano za 10 odsto - rekao je Ognjenović.

Zamenik direktora PIO fonda Relja Ognjenović / Izvor: Srbija Danas

Kaže da je proteklih 10 godina za 110.000 penzionera omogućen desetodnevni odlazak u banje, a da je uprkos kovidu ove i prošle godine omogućen odlazak za više od 30.000 penzionera sa najnižim primanjima.

- Ono što je važno je da su nam prihodi od doprinosa sve bolji i to nam daje za pravo da razgovaramo o povećanju penzija, o novim davanjima, kao što je ovo u februaru od 20.000 dinara - rekao je Ognjenović.

Konferenciju je otvorio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Ivica Dačić, a na skupu su govorili prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dragana Kalinović, direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i prof. dr Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

 

Piše:
Srbija Danas
01.10.2021. 15:57
Pogledajte više