Mirković sutra na saslušanju u Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru

11.09.2017. 16:00
Piše:
Tanjug
Saša Mirković / Izvor: Foto: SD/Saša Džambić/Media Centar
Mirković između ostalog uhapšen zbog finansijskih malverzacija

Bivši predsednik opštine Zaječar Saša Mirković i zaposlena u gradskoj upravi Milena Trajković sutra će biti saslušani u Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru.

LUKAS POSLE KRIVIČNE PRIJAVE: Nisam ja krao, i mene je Mirković NASANKAO!

Za šta se sve tereti Saša Mirković: Zloupotrebom položaja u Zaječaru i štetnim ugovorima zgrnuo milione

Oni su juče uhapšeni pod sumnjom da su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara, dok su protiv pevača Aleksandra Vuksanovića poznatijeg kao Aca Lukas i Dragana Paunovića, kao i Mirkovića podnete krivične prijave zbog sumnje da su oštetili Fudbalskom klubu "Timok" iz Zaječara za 20.944.000 dinara.

Saša Mirković i Milena Trajković će sutra biti privedeni na saslušanje u Osnovno tužilaštvo u Zaječaru, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima u ovom slučaju kao i da li će tužilaštvo tražiti da im se odredi pritvor.

Saša Mirković / Izvor: Media Centar

Što se tiče Aleksandra Vuksanovića i Dragana Paunovića oni nisu uhapšeni i protiv njih će biti vođen redovan krivični postupak, što znači da će u narednom periodu biti ispitani kod tužioca povodom krivičnih prijava policije. 

Inače, zaječarska policija danas je saopštila da je Saša Mirković uhapšen danas zbog finansijskih malverzacija koje je pravio kao predsednik skupštine opštine Zaječar, kao i Milena Trajković, njegova tadašnja šefica kabineta. Mirković je  osumnjičen da je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je usmeno naložio Trajkovićevoj da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, te posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva "OFY Company" DOO Beograd izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara, čime je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Pored navedenog, Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podneta je i krivična prijava protiv Saše Mirkovića, kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i Dragana Paunovića i Aleksandra Vuksanovića bivših odgovornih lica u FK Timok iz Zaječara, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Protiv Ace Lukasa podneta krivična prijava

Oni su osumnjičeni da su u periodu od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine, a u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi za Timočka TV i radio, iskorišćavanjem svog položaja u FK Timok zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji po klub na osnovu koga je  u navedenom periodu  FK Timok sukcesivno uplatio Timočkoj TV i radio novčana sredstva u ukupnom iznosu od 20.944.000 dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja.

Od ove sume je deo novca u iznosu od 1.872.000 dinara sa računa ove televizijske kuće odmah prebačen na račun privrednog društva Beoton R iz Bora čiji je faktički vlasnik Saša Mirković, iako nije uobičajena praksa da klub plaća televizijskoj kući da vrši TV prenose svojih utakmica već naprotiv.

Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK Timok, a Timočkoj TV i radio i Beoton R pribavili imovinsku korist.

 

Piše:
Tanjug
11.09.2017. 16:00
Pogledajte više