Nema mora bez 1.000 evra: Evo koje troškove ima srpska porodica na odmoru i kako da prođete JEFTINIJE

19.06.2018. 08:55
Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
Grčka / Izvor: Profimedia
I dok veliki broj građana Srbije letuje posredstvom agencija, ima i onih koji putuju u sopstvenom aranžmanu, preko internet-portala koji se bave izdavanjem smeštaja

Letovanje u Grčkoj za četvoročlanu porodicu u sezoni jedva da može da prođe bez 1.000 evra. Kada se uračunaju prevoz, apartmanski smeštaj, hrana i putarine, trošak jedva da ide ispod ove brojke. Kako smatraju ljudi koji se bave turizmom, najbolje prolaze oni koji letnji odmor rezervišu tokom zime, jer su popusti tada najveći.

I dok veliki broj građana Srbije letuje posredstvom agencija, ima i onih koji putuju u sopstvenom aranžmanu, preko internet-portala koji se bave izdavanjem smeštaja. Kako sve ima svoje prednosti i svoje mane, nekad nađe mnogo povoljniji smeštaj preko internet-portala, ali tu niko ne garantuje sigurnost i tačnost.

- Mislim da preko agencije uvek može jeftinije da se letuje i u hotelima i u apartmanima. Sada su najjeftiniji apartmani u Grčkoj za četvoročlanu porodicu, ali tražene su i Crna Gora i Bugarska. Tako u Grčkoj apartman za deset dana, četvoročlanu porodicu može da košta od 450 evra pa naviše u sezoni - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Direktor jedne turističke agencije Vladimir Vlaho kaže da nema dileme kada je reč o prodaji da je Grčka najtraženija destinacija. Na ostrvu Evija, četvoročlana porodica može da letuje za oko 600 evra.

Grčka / Izvor: Profimedia

- Turska je ove godine znatno bolja nego u prethodnom periodu, a sve ostale destinacije se prodaju standardno, pa su Španija i italija na prošlogodišnjem nivou - ističe Vlaho.

Deo porodica odlučuje se ove godine i za odmor u Turskoj, naročito u hotelima sa četiri i pet zvezdica, jer mnogi od njih nude besplatan smeštaj za dvoje dece. I tu bez 1.500 ili 2.000 evra ne može da se prođe. Svakako, to podrazumeva avio-prevoz i olinkluziv uslugu.

Kada se uporede troškovi putovanja automobilom, vozom ili autobusom, računica pokazuje da je porodicama sigurno najkomfornije i najjeftinije putovanje kolima. Za sve one koji se odluče za putovanje vozom cena povratne karte na relaciji Beograd-Bar je 66,70 evra u prvoj i 45 evra u drugoj klasi. Do Soluna iz Beograda, cena povratne karte je 36,8 za drugu, odnosno 57 evra za prvu klasu.

Plaža / Izvor: Profimedia/ilustracija

Cene autobuskih karata od Beograda do Grčke su u proseku 60 evra za odrasle i 50 evra za decu, što bi značilo da će četvoročlana porodica sa dvoje dece platiti 220 evra za prevoz autobusom. Do Crne Gore, u zavisnosti od odredišta (povratna karta) za odrasle je oko 30, a za decu 25 evra, što bi značilo da će cena prevoza do Crne Gore za četvoročlanu porodicu biti 110 evra.

Putovanje automobilom je i najčešći izbor srpskih turista. Za ovakav prevoz, u čije troškove ulaze i gorivo i putarine, od Beograda do Soluna (627 kilometara preko Makedonije) je 57,86 evra, odnosno 66,69 evra (preko Bugarske 673 kilometra) u jednom smeru. Put od Beograda do Bara automobilom, dug 507 kilometara, košta 55,47 evra u jednom smeru.

 

Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
19.06.2018. 08:55
Pogledajte više