Nemci uzgajaju hranu budućnosti! Evo šta ćemo jesti kada NASELIMO MARS

19.03.2017. 17:19
Piše:
Srbija Danas/BBC
Laboratorija / Izvor: Profimedia
Ako ćemo da živimo u svemiru, potrebna nam je samoodrživa zaliha hrane

Neobični eksperiment u Nemačkoj svemirskoj agenciji sa uzgojem paradajza u urinu privukao je pažnju svetske javnosti.

Profesor sa Harvarda izneo DOKAZ da VANZEMALJCI POSTOJE!

- U kancelariji Jensa Hauslagea, biljnoga fiziologa u Nemačkoj svemirskoj agenciji blizu Kelna, raste paradajz iz akvarijuma sa urinom. Probao sam jedan, i iako mu je kožica pomalo žilava, a ukus pomalo gorak, bio je potpuno jestiv - objasnio je novinar koji je istražio ovaj fenomen.

On je kazao da ga to ne iznenađuje, jer je uzgojen posebno kako bi uspevao u svemiru. Ovaj rezervoar s urinom, cevima i biljkama, prototip je koji bi trebalo da omogući uzgoj paradajza na Mesecu ili Marsu, jer se gotovo sva hrana, osim nekoliko listova salate i kupusa iz hidroponske otopine, dopremaju teretnim brodovima sa Zemlje.

Interesantno je da je većina vode u Nemačkoj svemirskoj agenciji urin astronauta, recikliran složenim sistemom procesuiranja, uz znoj i otpadnu tečnost preostalu nakon pranja.

Ako će ljudi ikada živeti duže vreme na Marsu ili Mesecu, biće im potrebna samoodrživa zaliha hrane.

MARS POSTAJE "DRUGA ZEMLJA": Konačno razvijena tehnologija koja može da omogući život na Crvenoj planeti

Na Zemlji postoje prirodni zatvoreni kružni sistem sa biljkama i životinjama u kojem se proizvode kiseonik i hrana, a rastvaraju otpadne materije, i bez kojih je nemoguće živeti.

S druge strane, fekalije, nisu toliko korisne, ali mogu poslužiti i kao đubrivo, samo što mogu sadržati i opasne patogene.

MOGUĆ ŽIVOT NA CRVENOJ PLANETI? Zašto je otkriće vode na Marsu vest od EPOHALNOG značaja? (FOTO)

Međutim, vrlo je verovatno da se ništa u budućim kolonijama na Marsu ili Mesecu neće bacati, već će se sve reciklirati. Postoji jedan manji problem - ne bi trebalo da očekujemo da će hrana uzgojena u svemiru biti posebno ukusna.

Piše:
Srbija Danas/BBC
19.03.2017. 17:19
Pogledajte više