ZA RUKOM MU JE POŠLO NEŠTO SASVIM NEOBIČNO: Umesto rakije kroz srpski kazan je poteklo meksičko piće! (FOTO)

19.07.2020. 13:22
Piše:
RINA
Agava / Izvor: Foto: RINA
Biljka koja dolazi iz porodice ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika, a čak je slađeg ukusa od meda!

Kada se spomene Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.

MUKA UDARILA NA SRPSKE VOĆARE! Milosavljevići ostali bez roda, a župski vinogradi ove godine "pričaju tužne priče"

MUKA UDARILA NA SRPSKE VOĆARE! Milosavljevići ostali bez roda, a župski vinogradi ove godine "pričaju tužne priče"

"DOLARU SE LOŠE PIŠE" Mračne prognoze analitičara za američku valutu

"DOLARU SE LOŠE PIŠE" Mračne prognoze analitičara za američku valutu

VELIKE PROMENE U OTPLATI KREDITA! Pogledajte računicu na primeru od 500.000 dinara i koliko ćete uštedeti

VELIKE PROMENE U OTPLATI KREDITA! Pogledajte računicu na primeru od 500.000 dinara i koliko ćete uštedeti

- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira - kazao je Dragan Jovanović poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica.

Dragan Jovanović / Izvor: Foto: RINA

Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.

Agava / Izvor: Foto: RINA

- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - dodao je Jovanović.

Prvi kazan tekile u Šumadiji, a ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama / Izvor: Foto: RINA

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.

RADNICI FIJATA OD SUTRA NA PLAĆENOM ODSUSTVU: Primaće naknadu od 65 odsto zarade

RADNICI FIJATA OD SUTRA NA PLAĆENOM ODSUSTVU: Primaće naknadu od 65 odsto zarade

HARVARD POTVRDIO EKONOMSKU MOĆ SRBIJE: Do 2028. ćemo se brže razvijati od regiona, ali i od nekih članica EU

HARVARD POTVRDIO EKONOMSKU MOĆ SRBIJE: Do 2028. ćemo se brže razvijati od regiona, ali i od nekih članica EU

SRBI IPAK MOGU U GRČKU! Devet načina da već sutra jedete giros na plažama sunčane Helade

SRBI IPAK MOGU U GRČKU! Devet načina da već sutra jedete giros na plažama sunčane Helade

RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE: Ko su kupci srpskih žitarica?

RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE: Ko su kupci srpskih žitarica?

Turci imaju svoje metode za SUOČAVANJE SA KRIZOM: Umesto deviza u "SLAMARICAMA" ČUVAJU ZLATO

Turci imaju svoje metode za SUOČAVANJE SA KRIZOM: Umesto deviza u "SLAMARICAMA" ČUVAJU ZLATO

 

Piše:
RINA
19.07.2020. 13:22
Pogledajte više