Nešto čudno se dešava sa litijumom u svetu, a evo zašto je to jedna od najvažnijih vesti za Srbiju

29.07.2019. 14:42
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
litijum / Izvor: Profimedia
Srbija leži na 10 odsto svetskih nalazišta jadarita.

Rudinici litijuma procvetaće u budućnosti, naročito jer električni automobili idu ka tome da postanu mejnstrim. U prilog tome ide sve veća potražanja, a i cene enormno rastu.

Međutim, čudno je da usred tolike potražnje, određeni rudnici u svetu usporavaju svoju proizvodnju. Razlog - žele da iskoče onda kada bude tražnja na vrhuncu, a zalihe na minimumu. Mi bismo mogli da dobijemo važnu ulogu u svemu tome.

Od sredine 2015. do sredine 2018. godine, cene litijuma, mekog, srebrno-belog metala neophodne za punjenje baterija, skoro su se utrostručile. To se desilo u trenutku kada je svetski vozni park električnih vozila dostigao vrednost od 5 miliona, a automobilska industrija počela da se brine oko ponude sirovina. Srbija ima zalihe koje su potrebne svetu.

ŠLJIVA REKORDNO RODILA: Plod lomi grane, a voćari strepe zbog cene!

ŠLJIVA REKORDNO RODILA: Plod lomi grane, a voćari strepe zbog cene!

Država daje TRI MILIONA DINARA: Evo koji su uslovi da baš vi dobijete novac!

Država daje TRI MILIONA DINARA: Evo koji su uslovi da baš vi dobijete novac!

BRŽE DO MORA OD 18. AVGUSTA: Najavljeno otvaranje novog dela auto-puta!

BRŽE DO MORA OD 18. AVGUSTA: Najavljeno otvaranje novog dela auto-puta!

To je podstaklo otvaranje šest rudnika litijuma u Australiji od 2017. godine, kada su kompanije počele da dobijaju na razvoju tehnologije.

S druge strane, rast prodaje usporava se u Kini, a pogon za popunjavanje lanca snabdevanja baterijom se ohladio. Rezultat: smanjenje cene od 30% za litijum koji izaziva zabrinutost oko toga gde bi mogao biti sledeći izvor.

U prvom kvartalu 2019. godine, prodaja električnih vozila u Kini, koja je najveće tržište za električna vozila, porasla je za oko 90% u odnosu na godinu ranije. Iako to zvuči impresivno, to je polovina rasta u periodu između 2017. i 2018. godine.

U međuvremenu, očekuje se da će proizvodnja litijumna u Australiji, vodećem svetskom proizvođaču, porasti za oko 23% u naredne dve godine. Prošlog meseca, ministar rudarstva u Čileu izjavio je da sadašnja administracija pokušava da udvostruči proizvodnju u zemlji u roku od četiri godine.

litijum / Izvor: Reuters

Proizvođači litijuma se suočavaju i sa drugim preprekama, uključujući i nemogućnost da se ruda pretvori u litujum materijale. Neki rudari u Kini prijavili su zakasnelu ekspanziju zbog preterano agresivnih vremenskih rokova, produženih perioda za naručivanje i pooštravanja kredita, navodi se u julskom izveštaju Orocobre Ltd. Kao odgovor na kašnjenja, kompanija Pilbara Minerals iz Perta je u junu objavila da planira privremeno da uspori tempo proizvodnje. I nisu jedini, mnogi rudnici usporavaju tempo jer žele, kako se pretpostavlja da budu dominantni igrači u 2023, 2025, 2030.

Do 2025. godine tržište litujum sirovine može biti vredno 20 milijardi dolara, ono za baterije i 424 milijarde dolara. Do 2030. godine, snabdevanje litijum-jonskim baterijam će morati da se poveća za više od 10 puta. Dodatno, na berzi se koliko toliko kontroliše cena. A s druge strane, rudari proizvode litijum sa specifičnim hemijskim svojstvima, prilagođavajući se potrebama svakog kupca. Pregovori o zaključenju ugovora su poverljivi i obično traju mesecima.

SRPSKA BANJA NA PRODAJU: Za 1,4 miliona možete kupiti ceo kompleks!

SRPSKA BANJA NA PRODAJU: Za 1,4 miliona možete kupiti ceo kompleks!

NA PRODAJU JOŠ JEDNO PREDUZEĆE: Evo koliko koštaju 22 objekta nadomak Beograda

NA PRODAJU JOŠ JEDNO PREDUZEĆE: Evo koliko koštaju 22 objekta nadomak Beograda

NEUSPEŠAN POKUŠAJ PRODAJE: IMT i dalje bez kupca

NEUSPEŠAN POKUŠAJ PRODAJE: IMT i dalje bez kupca

Zalihe litijuma će i dalje biti nestabilne, piše Blumberg, ali proizvođači koji se mogu brže prilagoditi promenljivim potrebama svojih klijenata verovatno će pobediti u trci za dominacijom na tržištu.

Upravo Srbija leži na 10 odsto svetskih nalazišta jadarita. Već mesecima se najavljuje da je to jedna od najvećih nada za Srbiju jer je reč o mineralu iz koga se izvlači litijum koji je neophodan za baterije za električna vozila. Takođe, reč je o veoma tehnički komplikovanom procesu. Kod Loznice se upravo nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma. Rezerve u nalazištu kod procenjene su na 136 miliona tona.

Zbog toga, pokrenut je projekat "Jadar" i podrazumeva i otvaranje rudnika tog retkog minera. Jadarit je otkriven tek 2004. godine, u okviru terenskih radova, a 2007. priznat je kao novi mineral. Sastav tog kriptonita otkrio je minerolog Kris Stenli, koji je sa stručnjacima iz Kanade proučavao materijal koji je stigao u London iz lozničkog rudnika. Taj, inače najlakši, metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Litijum se koristi u proizvodnji baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i legura za avio industriju. Taj mineral ima široku primenu i u raketnoj industriji. Srbija trenutno pregovara o tome sa kompanijom Rio Tinto, koja realizuju projekat Jadar. Odluka o investiciji trebalo bi uskoro da bude obelodanjena.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
29.07.2019. 14:42
Pogledajte više