Nesvrstani: Ogromna izvozna tržišta i potencijalni investitori

11.10.2021. 19:14
Piše:
Srbija Danas
PKS / Izvor: Foto: PKS
Zemlje okupljene u Pokret nesvrstanih veliki su ekonomski potencijal, kako pre šest decenija tako i danas, predstavljaju odličnu priliku za privredu Srbije da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na tim velikim tržištima, u sektorima poput građevinrstva, agrara i infrastrukture do IT-ja i najsavremenijih tehnologija

Među članicama pokreta su i finansijski moćne zemlje i potencijalni ulagači u srpsku privredu, poruka je današnjeg Poslovnog foruma održanog na marginama jubilarnog skupa povodom 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

PROMOCIJA PRINCIPA, IDEALA I ZNAČAJA: Pošta Srbije izdaje marke u čast Pokreta nesvrstanih

PROMOCIJA PRINCIPA, IDEALA I ZNAČAJA: Pošta Srbije izdaje marke u čast Pokreta nesvrstanih

U JEKU ENERGETSKE KRIZE: Rublja se vinula u nebesa - Rusija pokazala ko je velesila i ekonomski gigant

U JEKU ENERGETSKE KRIZE: Rublja se vinula u nebesa - Rusija pokazala ko je velesila i ekonomski gigant

KIŠA DIKTIRA TEMPO U NEGOTINU I KLADOVU: Padavine prekinule jesenju setvu

KIŠA DIKTIRA TEMPO U NEGOTINU I KLADOVU: Padavine prekinule jesenju setvu

Tradicionalno dobri odnosi zemalja članica Pokreta nesvrstanih predstavljaju osnovu za dalje povezivanje naših privreda i otvaraju prostor za uravnoteženiji ekonomski rast i razvoj na globalnom planu, kao i smanjenje postojećih socijalno-ekonomskih razlika. Istovremeno, pružaju mogućnost za ujedinjenu borbu na planu ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena, što svakako predstavlja jedan od najvažnijih zadataka današnjice. Udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture, rekla je na otvaranju Foruma Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. 

- Nastavljajući politiku međusobnog uvažavanja i prijateljstva, Srbija je danas spona između Istoka i Zapada, zemlja koja jednako tretira svoje ekonomske partnere, i teži da svim svojim kapacitetima da doprinos globalnom prosperitetu i miru, u izazovnim okolnostima savremenog sveta. Izuzetno smo ponosni što smo zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, uspeli da organizujemo ovaj jedinstveni i značajni skup, koji je okupio veliki broj svetskih državnika uprkos opšte poznatim otežavajućim uslovima - istakla je ministarka.

Poslovni forum, koji organizuje Privredna komora Srbije, prilika je da se naši privrednici još jednom upoznaju sa značajem vanevropskih tržišta, za plasman proizvoda domaće industrije i transfer znanja i tehnologija u oblasti industrije i građevinarstva, a posebno u sektoru informacionih tehnologija, jer su mnoge od zemalja ovog Pokreta na početku digitalizacije privrede, rekao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS. Samit, po njegovim rečima, predstavlja priliku da se i članice Pokreta nesvrstanih informišu o privrednom potencijalu Srbije, kao ekonomskom lideru u regionu Zapadnog Balkana, jer Pokret u velikoj meri čine mnogoljudne zemlje sa visokim stopama rasta. „Treba imati u vidu da tržište Nesvrstanih sada karakteriše relativno visoka konkurencija u okviru koje se takmiče velike svetske privrede, među članicama Pokreta ima i finansijski vrlo moćnih zemalja, primarno sa Bliskog Istoka i Jugoistočne Azije, i mogu se posmatrati kao potencijalni partneri za ulaganje u Srbiji“, dodao je Stanić koji je predstavnicima ekonomskog dela više od 100 deleagcija Pokreta nesvrstanih predstavio privredu Srbije i investicione mogućnosti.

O investicionom potencijalu Srbije govorio je i Nemanja Jevtović iz Razvojne agencije Srbije koji je ukazao na mogućnosti ulaganja u Srbiji posebno u sektoru poljoprivrede, turizma, automobilske industrije i nekretnina.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT predstavio je iskustvo Srbije u izgradnji digitalne infrastrukture sa fokusom na razvoj veštačke inteligencije i širokopojasnog interneta.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma održan je panel o logističkim i globalnim lancima snabdevanja u post-pandemijskom svetu i bilateralni sastanci privrednika. 

Učesnici foruma saglasni su da ekonomije Srbije i Zapadnog Balkana predstavljaju nezaobilazan prostor za povezivanje evropske privrede sa Bliskim Istokom, Azijom i Afrikom...

Piše:
Srbija Danas
11.10.2021. 19:14
Pogledajte više