NEVEROVATNO! Sa 2.000 evra mesečno u OVOJ zemlji ste SIROMAŠNI!

05.03.2017. 12:09
Piše:
Srbija Danas/ Dojče Vele
siromaštvo / Izvor: Profimedia
Svi bi hteli ovde...

Šta je uopšte siromaštvo u jednoj visoko razvijenoj industrijskoj zemlji poput Nemačke?

Udruženje nemačkih dobrotvornih organizacija objavilo je svoj godišji izveštaj o siromaštvu u Nemačkoj. Prema tom izveštaju 16 odsto Nemaca važi kao siromašno. Ali, velike diskusije se vode upravo oko te definicije.

Kao i svake godine, ovaj izveštaj je bio povod za diskusije šta je zapravo siromaštvo u razvijenoj Nemačkoj. Kriterijum autora izveštaja je jasan: kao siromašna važi osoba koja raspolaže sa manje od 60 odsto vrednosti prosečne plate. 

UŽAS U INDIJI: Socijalni radnici prodavali DECU parovima u Evropi za 12.000 dolara!

Interesantno je da da je broj siromašnih građana opao u istočnim saveznim pokrajinama a porastao u zapadnim. Poučan je i podatak da muškarci koji žive na granici siromaštva žive u proseku 10,8 godina kraće od onih dobrostojećih. Kod žena ta razlika iznosi osam godina. Postoje različita tumačenja te pojave. Jedni je objašnjavaju nemarnijim odnosom siromašnijih prema sopstvenom zdravlju, a drugi lošijim uslovima u kojima takvi ljudi žive i rade. 

Evo kako je izveštaj prokomentarisan u nemačkoj štampi. 

Berlin / Izvor: Profimedia

Folksštime (Magdeburg) - Tamo gde se vode posebno žestoke borbe oko monopola na tumačenje pojmova, značenje pojedinih reči postaje sve nejasnije. Tako sada jedna mlada porodica koja živi u sopstvenoj kući u saksonskom Altmarku i ima na raspolaganju 2.000 evra mesečno, važi kao ’siromašna’. Je li ta porodica zaista siromašna? Možemo li nju da okarakterišemo kao ’socijalno slabu’, kako se to kaže u žargonu menadžmenta siromaštva, iako se tu radi o relativnoj ekonomskoj slabosti? Proteklih godina se prosečna plata povećala za oko 30 procenata. Da li 60 odsto od toga uvek znači ’siromaštvo’? Bilo bi vreme da se siromaštvo u Nemačkoj definiše tako da može da se diskutuje o njegovoj suštini, a ne o jednoj proizvoljno određenoj vrednosti, koja mnogim institucijama koje dobro žive od siromaštva, garantuje ’siromaštvo’ za sva vremena. Siromaštvo se mora tačno definisati da bi moglo da se ciljano suzbija.

Berlin / Izvor: Profimedia

Sarbriker cajtung (Sarbriken) - Izveštajem su obuhvaćeni i mnogi studenti, iako većina njih može sa optimizmom da gleda u budućnost. Tu su i seniori sa mini-penzijama. Statistika ne uzima u obzir da li su oni možda i vlasnici stambenog prostora u kojem žive.

Noje tag (Vajden) - Glavni problem, kada hoćemo da diskutujemo o siromaštvu, ispostavlja se vrlo brzo. Siromaštvo je relativno, siromaštvo je subjektivno. Kada naučnici siromaštvo izražavaju brojkama , onda je to pokušaj da se stvori pregled nad situacijom u našoj zemlji koja je imućna. Aktuelni izveštaj o siromaštvu je gurnuo prst u jednu društvenu ranu i pokazuje tendencije koje su već odavno poznate. Cinično je to što među istraživačima nastaje debata o ovakvim statistikama; jedni smatraju da je reč o suviše generalizovanim iskazima, a drugi da se samo stvara panika. Činjenica je: u Nemačkoj ima previše siromašnih ljudi. A njima je svejedno u koju kolonu tabele su svrstani. Njima je potrebna pomoć.

BIĆE SVE VIŠE GLADNIH! Skočile cene HRANE u svetu!

Manhajmer morgen (Manhajm) i Lauzicer rundšau (Kotbus) - Izveštaj o siromaštvu je samo delimično podesan za opis problema sa pravdom u ovoj zemlji. Ti problemi se ne sastoje u pitanju da li neko prima socijalnu pomoć koji mesec duže ili kraće, već u tome što, na primer, upravo stariji zaposleni teže nalaze novi posao kada izgube stari. Tu nije rešenje povećanje socijalne pomoći, već kvalifikovanje i kompetentna pomoć koju pruža Agencija za rad. U Nemačkoj se ne radi u prvom redu o nepravednoj raspodeli, već o nejednakim šansama. Partije bi na to trebalo da obrate pažnju u predizbornoj kampanji. 

Noje osnabriker cajtung (Osnabrik) - Svake godine dobrotvorna udruženja plaše zemlju svojim takozvanim izveštajem o siromaštvu. Ali, ako prihvatimo njihove kriterijume, onda ni nema sveta bez siromašnih. Autori smatraju siromašnim one koji imaju manje od 60 odsto prosečne plate. Njihov izveštaj treba shvatiti kao ono što on i jeste: instrument propagande onih koji traže preraspodele. Gotovo da ne prođe godina a da država ne povisi svoje izdatke: više od polovine budžeta otpada na socijalna davanja. Ako, dakle, postoji siromaštvo, za njega nisu krive manjkavosti u transferu. Ono ne može da se ozbiljno meri izveštajem prema kojem bi isti broj siromašnih postojao i kada bi sutra svi mi imali duplo više.

Piše:
Srbija Danas/ Dojče Vele
05.03.2017. 12:09
Pogledajte više