NEVEROVATNO: Srbi poludeli za vikendicama, sve više se kupuju skuplji stanovi i kuće

06.01.2021. 19:37
Piše:
Srbija Danas/Mondo
Vikendica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Mnogi su očekivali da će cene nekretnina padati zbog krize uzrokovane korona virusom, ali to se nije desilo.

Cena stanova ostala je ista, dok je prodaja vikendica i kuća van gradova u Srbiji udvostručena. Kuće za odmor najviše se kupuju u Vojvodini, dok su poslovni prostori jedine nekretine za koje je zabeležen pad potražnje.

PULMOLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite dugotrajan kašalj, iskašljavanje i otežano disanje! Možda su znaci OZBILJNE BOLESTI!

PULMOLOG UPOZORAVA: Ne ignorišite dugotrajan kašalj, iskašljavanje i otežano disanje! Možda su znaci OZBILJNE BOLESTI!

NEPOGREŠIVA RAČUNICA: Tačno povećanje plate svakom učitelju i nastavniku!

NEPOGREŠIVA RAČUNICA: Tačno povećanje plate svakom učitelju i nastavniku!

KAKO DO PRIVATNE PENZIJE U SRBIJI? Trenutno je uplaćuje 200.000 građana, a četiri stvari morate da znate

KAKO DO PRIVATNE PENZIJE U SRBIJI? Trenutno je uplaćuje 200.000 građana, a četiri stvari morate da znate

Uz to, čak 67 odsto Srba plaća nekretninu u gotovini, a ne kreditom, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Na početku godine za vreme vanrednog stanja desio se zastoj na tržištu nekretnina. Ipak, situacija se brzo stabilizovala.

- Potražnja je i dalje veća od ponude. Tržište nekretina je prošle godine poraslo za najmanje 20 odsto. Cene nisu padale, čak i kada je smanjen obim tržišta nepokretnosti u martu i aprilu. Uprkos svemu, mnogi tržište nekretina vide kao stabilnu zaradu, čak i u vremenima krize - kaže ekonomista Đurađ Petrović.

Veliki skok potražnje za vikendicama i kućama van gradova je nezabeležen i predstavlja gotovo fenomen. U okolini Zlatibora vikendice se prodaju po ceni od 26.000 do 250.000 evra, dok je za okolinu Beograda potrebno izdvojiti prosečno 50.000 evra.

- Zvanični podaci pokazuju da je više od 600 vikendica kupljeno u prvoj polovini prošle godine. Pandemija je mnogo doprinela rastu tržišta nekretina van gradova, na destinacijama kao što su Avala, Kosmaj i Fruška gora. Ovaj trend će se po svemu sudeći nastaviti. Nema dovoljno vikendica u ponudi, zbog čega ih se sve više gradi i izgradnja i opremanje vikendica, kućica od drveta i bungalova je sve popularnije - kaže on. 

Ono što se takođe promenilo na tržištu nekretnina u Srbiji, jeste što se skuplji stanovi i kuće kupuju sve više.

- Najviša prosečna cena stanova je na opštini Savski venac, gde je izvršeno prvih 40 najskupljih prodaja. Kompleks "Beograd na vodi" je doprineo da cene "skoče". Najskuplji kvadrat u novogradnji prodat je u ovom naselju za 9.124 evra, a stan za 1.380.888 evra. S druge strane, po najnižoj ceni plaćen je kvadratni metar stambenog prostora u Tutinu koji je koštao oko 400 evra, kao i kvadrati u Boru, Majdanpeku i Zaječaru - potvrđuju nezvanično uz Republičkog geodetskog zavoda.

Zgrada / Izvor: Profimedia/ilustracija

Osim toga, izdato je 10 odsto više građevinskih dozvola nego prethodne godine, u najvećem broju za zgrade. Nedavno je zabeležen rast prometa građevinskog zemljišta, što su sve znakovi da će tržište nekretina biti stabilno.

Sve veće iznenađenje kod kupaca stanova jesu cene u Pančevu koje je nekada važilo za povoljnu destinaciju, a sada je cena naglo skočila.

- Do skoro je cena kvadrata u Pančevu je bila 850 evra, a sada je u širem centru to između 1.000 i čak 1.500 evra. To su prosečne cene za neka naselja u Beogradu. U poslednjih nekoliko godina, sa najavom brojnih investicija, tržište nekretnina počelo je da raste. Tokom cele godine ima mnogo više kupaca nego nekretnina i ne zna se u kom smeru će se to nastaviti - kaže ekonomista Petronijević.

Tržište nekretnina u Novom Sadu takođe beleži rast, kažu agenti za nekretine iz ovog grada.

- Prosečna cena za stanove u gradnji je 1.300 evra po kvadratu. Uz to, cene u kupoprodajnim ugovorima se često spuštaju za 14 odsto, pa to kupci treba da uzmu u obzir. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja - kaže Milan Petronijević, agent za prodaju nekretina iz Novog Sada.

Piše:
Srbija Danas/Mondo
06.01.2021. 19:37
Pogledajte više