Dok više od polovine mladih, prema najnovijim istraživanjima, mesečno ne zarađuje ni dinara, poslodavci koji nude sezonske poslove sve teže dolaze do radne snage, uprkos dobrim uslovima koje nude. I dok je mnogima ispod časti da beru voće ili rade na građevini, sezonci, pre svega iz BiH i Makedonije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Kine, rade u Srbiji za dnevnicu koja ide i preko 4.000 dinara.
Jedna od onih koja godinama dolazi u Srbiju je i Bugarka Vera Spasovska, kojoj, kako ističe, nijedan posao nije težak, piše Objektiv.
- Ovde sam već pet godina. Radim sve na njivi i u bašti kod gazde. Kopam, riljam, berem voće, kukuruz, sečem kupus... Sve što treba. Imam stan, hranu i platu. Za sada sam zdrava. A kad mi nije dobro, gazda me odvede kod privatnog lekara, kupi lekove - priča Vera Spasovska iz Bugarske.
Iako zna da može da ostvari staž i zdravstveno osiguranje, kaže da joj to ne treba. Zimi ide kući u Bugarsku.
Proizvođač organske hrane Miro Rajković iz Prilika nadomak Ivanjice kaže da bez stranih radnika ne bi mogao da obavi posao do kraja.
- Imao sam dve grupe koje sam zvao da dođu, jednu iz Mongolije, koju sam tražio, a drugu iz Albanije. Međutim, u Mongoliji je sada problem s koronom, pa radnici nisu mogli da dođu. Ne znam koliko će to trajati, pošto je kod njih tek sada buknula zaraza. Ako budu mogli, doći će, a ovi iz Albanije su došli - kaže Miro.
U ariljskom kraju očekivali su 40 berača iz Indije, međutim, zbog kovida, njihov dolazak je otkazan.
U Ministarstvu finansija navode da je procedura prijavljivanja radnika pojednostavljena putem portala i aplikacije i da je ona uvela u legalne tokove 47 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi.
- Za godinu i po dana primene novog sistema, poslodavci su angažovali ukupno 37.597 sezonaca i tako doprineli da ostvare pravo na penzijski staž i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu. Rezultat nove procedure je utoliko važniji što je do pre dve godine ugovor imalo svega pet odsto od oko 80.000 sezonaca, koliko se procenjuje da radi u poljoprivredi u Srbiji - navode u ministarstvu.
Statistika pokazuje da su poljoprivredna gazdinstva sezonske radnike angažovala u proseku na 15 dana, a kompanije na 21. Prosečan broj sezonaca angažovanih na gazdinstvima bio je 46, dok je firmama bilo potrebno u proseku i do 3,5 puta više radnika. Najviše prijavljenih sezonaca bilo je u dobi od 46 do 60 godina, kao i između 18 i 30, navodi se u istraživanju koje je radio NALED.
Cene branja voća se kreću od 2.500 do 5.000 dinara, a čuvanje stoke od 3.000 do 4.000.