Novi hit među ljubiteljima botanike: Vazdušne biljke u LEBDEĆIM SAKSIJAMA (VIDEO)

09.11.2017. 09:52
Piše:
Srbija Danas
Proizvodnja na krovu zgrade / Izvor: Profimedia
Šveđani su prvi osmislili ovu zanimljivu saksiju kao dekorativan detalj uz minimalistički nameštaj

Šveđani su prvi osmislili ovu zanimljivu saksiju kao dekorativan detalj uz minimalistički nameštaj. Švedska verzija ovakve saksije je geometrijskog oblika, jednobojna je i levitira iznad drvene baze. U ovakve saksije se, obično, sade biljke plitkog korena, a idealne su za vazdušne, poput tilandsije (kojoj saksija nije neophodna, već mesto za koje može da se zakači).

Marko i Luka su rođeni u Americi, njihov otac je hteo da odrastu kao Srbi, a danas u Topoli VODE USPEŠAN BIZNIS

Najskuplje je predjelo: Domaćice otkrile kako da UŠTEDITE kad spremate slavu

Naime, vazdušne biljke hranljive materije upijaju preko listova, a ne korena kao što to radi većina. Pošto se saksije rotiraju, biljke praktično lebde i okretanjem podjednako su izložene svetlu sa svih strana.

Međutim, mnoge studije su pokazale da magnetno polje može da ubrza metabolizam biljaka, ali i sazrevanje voća. Takođe, švedski proizvođač je osmislio saksiju od silikona, sa 12 stranica koje reflektuju svetlo, pa je i vizuelni efekat atraktivan.

Levitirajuće saksije su malih dimenzija, desetak centimetara, a elektromagnetna baza nešto veća i potrebno je obezbediti utikač za struju. Saksija ima skriveni rezervoar za vodu, jer vazdušne biljke ne vole često zalivanje.

Posle Šveđana, i Japanci, majstori za bonsai, osmislili su lebdeće saksije za svoje minijaturno drveće. Na malom postolju se nalazi porcelanska baza energije, a iznad nje lebdi "mala zvezda", lopta u kojoj se nalazi bonsai. Bonsai drveću prija ovakva saksija, jer dobija dosta svetla, a kada baza nije uključena može da stoji kao i "obična" saksija.

Piše:
Srbija Danas
09.11.2017. 09:52
Pogledajte više