Od juna kreću da rade profesionalni UPRAVNICI ZGRADA, a evo kolika će im biti PLATA

04.05.2017. 13:38
Piše:
Tanjug
Zgrada / Izvor: Srbija Danas
Ministarstvo infrastrukture izdaće u junu prve licence za upravnike zgrada

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo pravilnik na osnovu kojeg će do polovine maja početi obuka profesionalnih upravnika zgrada, a prve licence će dobiti već u junu, najavila je danas pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atancković.

OVO SU NAJPLAĆENIJI SEZONSKI POSLOVI KOD NAS: Dnevnice se kreću od 2.500-3.500 dinara

OVDE BI SVI VOLELI DA RADE: Plata u srpskoj firmi 110.000, a za Božić i Vaskrs po jagnje i prase

- Ovom delatnošću mogu da se bave svi koji imaju najmanje srednju školu u trajanju od četiri godine, koji polože ispit i nisu osuđivani za neko krivično delo koje ih čini nedostojnim za vršenje te funkcije – rekla je Atanacković.

zgrada / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ona je naglasila da će tako veliki broj građana moći da se zaposli, kao i da se na osnovu iskustava zemalja u okruženju očekuje otvaranje između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta.

Kako je rekla, profesionalni upravnci zgrada će u Srbiji moći da zarade i mnogo više od prosečne plate, ako se održava veći broj zgrada i stanova, što se i očekuje u narednom periodu.

Atancković dodaje da dosadašnja iskustva, sa firmama koje su se profesionalno bavile tim poslom u Srbiji, pokazuju da za održavanje dvadesetak zgrada može da se zaradi mesečna plata od oko 55.000 dinara.

Atanacković kaže da će obuku u trajanju od tri nedelje sprvoditi Privredna komora Srbije i da će ona verovatno koštati, iako to još nije definisano, oko 30.000 dinara.

Zgrada / Izvor: Srbija Danas

Ona je rekla da će profesionalni upravnici sa licencom moći da budu zaposleni kod nekoga, sami da osnuju firmu ili da se uz minimalna ulaganja registruju kao preduzetnici i sami za sebe obavljaju taj posao.

Prema njenim rečima, u Srbiji se trenutno cena za profesionalnog upravnika po stanu kreće između 200 i 350 dinara.

- Ali, to će tržište da odredi, tako da će cene verovatno biti i malo niže, a usluga kvalitetnija – naglasila je ona.

Zgrada u Beogradu / Izvor: Profimedia

Sagovornica Tanjuga kaže da je to ministarstvo ubrzalo donošenje pravilnika kako bi se što pre počelo sa punom primenom Zakona o stanovanju i ozdržavanju zgrada.

- Ministarstvo je donelo pravilnik koji će pružiti uslove da već početkom maja ili polovinom maja krenu i obuke profesionalnih upravnika koje će orgnizovati Privredna komora Srbje, kako bi mogli nakon tih obuka, koje će trajati oko tri nedelje, da očekujemo već u junu i prve profesionalne upravnike sa položenim ispitom i dobijenom licencom – navela je Atanacković.

 

Piše:
Tanjug
04.05.2017. 13:38
Pogledajte više