Od Nove godine sve poreske prijave u elektronskom obliku

26.12.2017. 13:26
Piše:
Tanjug
kompjuter / Izvor: Profimedia
Srbija ocenjena kao najbolja u regionu istočne Evrope i centralne Azije kad je administriranje poreza u pitanju

Od 1. januara 2018. godine još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime će se zaokružiti ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik. 

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave. Takođe, predviđeno je i izdavanje četiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, čime će se smanjiti troškovi i vreme za njihovo dobijanje.

Početkom naredne godine biće omogućeno elektronsko podnošenje nekoliko poreskih prijava: poreske prijave za akontaciono - konačno utvrđivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti za paušalno oporezivanje (PPDG-1R) i prijave za utvrđivanje poreza na kapitalne dobitke (fizičkih lica, uključujući i preduzetnike, PPDG-3R).

Porez / Izvor: Profimedia

Takođe, elektronski će moći da se podnese poreska prijava za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon (PPI-3), poreska prijava za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava (PPI-4), poreska prijava o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju (PP OAEL) i poreska prijava o obračunu akcize (PP OA).

Tokom prvih 11 meseci ove godine podneto je oko 5,5 miliona elektronskih poreskih prijava i 1,9 miliona zahteva za upit stanja na poreskim računima. Mesečno se, u proseku podnese oko 490.000 elektronskih poreskih prijava odnosno 171.781 zahtev za upit stanja.

Prema izveštaju Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, Srbija je ocenjena kao najbolja u regionu istočne Evrope i centralne Azije, a kriterijumi koji su vrednovani se odnose na procese administriranja poreza, koji su značajno unapređeni uvođenjem novih tehnologija i razvojem elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza.

 

Piše:
Tanjug
26.12.2017. 13:26
Pogledajte više