Održan okrugli sto "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije"

30.10.2019. 19:24
Piše:
Srbija Danas
okrugli sto / Izvor: Foto: Promo
U diskusiji su učestvovali predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka i poslovnih banaka, kao i istaknuti stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija.

Povodom donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita i u susret Svetskom danu štednje, u sredu 30. oktobra 2019. godine u Narodnoj banci Srbije održan je okrugli sto pod nazivom "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije". 

Okrugli sto organizovali su Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banka Srbije uz podršku Narodne banke Srbije.

U ime domaćina skupa, Narodne banke Srbije, učesnicima se obratila viceguverner Dragana Stanić, a uvodnu reč dali su emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije, Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

U diskusiji su učestvovali predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka i poslovnih banaka, kao i istaknuti stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija. O iskustvima u svojim jurisdikcijama govorili su i visoki predstavnici agencija za osiguranje depozita Ruske Federacije, Italije i Hrvatske.

okrugli sto / Izvor: Foto: Promo

Učesnici su govorili o efektima izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita na stabilnost finansijskog sistema i na poslovanje banaka, uporednoj praksi i iskustvima vezanim za unapređenje drugih sistema osiguranja depozita, kao i procesu nastajanja Evropskog sistema osiguranja depozita (EDIS).

Viceguverner Dragana Stanić u svom obraćanju naglasila je da su zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnosti koja traje punih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti – još veća.

Permanentnom rastu štednje doprinosi stalan i evidentan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija koja se već šest godina uzastopno kreće u proseku oko 2%, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna. Viceguverner je posebno istakla da je zahvaljujući čvrstim temeljima koje je postavila guverner dr Jorgovanka Tabaković i Narodna banka Srbije omogućen rekordan rast dinarske štednje u 2018. i prvih devet meseci 2019. godine i, u susret svetskom danu štednje, podsetila da sve analize Narodne banke Srbije pokazuju da je dinarska štednja i u kratkom i u dugom roku isplativija od devizne štednje.

Vladimir Šarić / Izvor: Foto: Promo

Profesor dr Hasan Hanić naveo je u uvodnoj reči da osiguranje depozita, koje predstavlja osnovnu delatnost Agencije, značajno doprinosi jačanju poverenja, a time i stabilnosti bankarskog sektora u celini.

- Zahvaljujući visokom stepenu poverenja u bankarski sistem Srbije štednja građana neprekidno raste, uprkos tome što se kamatne stope iz godine u godinu smanjuju. Takođe, zahvaljujući poverenju u bankarski sistem i u stabilnost nacionalne valute stepen dinarizacije privrede naše zamlje je u stalnom porastu - rekao je Hanić.

Vladimir Šarić podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i značajno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji i naglasio da je, upravo u uslovima finansijske stabilnosti, izmenjen zakonski okvir koji uređuje domaći sistem osiguranja depozita čime se sistem dodatno unapređuje i usaglašava sa pravnim tekovinama Evropske unije i međunarodnim standardima.

- Izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita biće postignuti sledeći ciljevi: smanjenje nivoa rizika u poslovanju banaka zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke; pravedniji pristup obračunu premije osiguranja depozita zbog izmene osnovice za obračun; unapređenje položaja i zaštite deponenata naročito u postupku spajanja i pripajanja banaka na tržištu, što ujedno jača poverenje deponenata i javnosti u bankarski sistem; veća održivost finansiranja Fonda za osiguranje depozita zahvaljujući povećanju ciljnog iznosa Fonda i povećanje delotvornosti sistema osiguranja depozita kroz usklađivanje sa najboljom međunarodnom praksom - naveo je Vladimir Šarić.

Marija Hrabac / Izvor: Foto: Promo

Vladimir Vasić je istakao da sistem osiguranja depozita sasvim izvesno pozitivno utiče na jačanje poverenja javnosti u bankarski sektor,  na sprečavanje i ublažavanje efekata nastupanja eventualnih neželjenih situacija na nivou pojedinačne banke, ali i bankarskog sistema i da doprinosi rastu štednje u bankarskom sistemu.

- Dalje unapređenje finansijske stabilnosti kroz usvojene izmene Zakona o osiguranju depozita vidimo pre svega u dva instituta koji se ovim izmenama uvode u sistem osiguranja depozita, a to su: obračun premije osiguranja depozita i na osnovnu stepena rizika poslovanja banke i definisanje osnovice za obračun premije na nivo visine osiguranih iznosa - naglasio je Vasić.

okrugli sto / Izvor: Foto: Promo

Sistem osiguranja depozita u Republici Srbiji podrazumeva obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u svim bankama koje posluju s dozvolom za rad Narodne banke Srbije, saglasno Zakonu o osiguranju depozita.

Sredstva Fonda za osiguranje depozita koriste se u slučaju stečaja ili likvidacije banke, kada se zaštićenim kategorijama deponenata isplaćuje osigurani iznos u visini njihovih deponovanih sredstava (računajući i kamatu) do 50.000 evra i u slučaju restrukturiranja banke u skladu sa Zakonom o bankama.

Osiguranje plaćaju isključivo banke, a ne deponenti. Sve banke su obavezne da osiguraju depozite kod Agencije za osiguranje depozita i da plaćaju premiju osiguranja, a u cilju zaštite depozita osiguranih katetorija deponenata i očuvanja finansijske stabilnosti u Republici Srbiji.  

 

Piše:
Srbija Danas
30.10.2019. 19:24
Pogledajte više