OPET NAM UVODE VIZE? Ako ne zaustavimo izbeglice, ne piše nam se dobro

28.02.2017. 17:23
Piše:
Srbija Danas
Evropska unija / Izvor: Profimedia
EU pokušava da stane na put navali ilegalnih migranata

Evropska unija je donela odluku o ubrzanju mehanizma suspenzije bezviznog režima za državljane više od 60 država ukoliko one ne budu u stanju da spreče navalu ilegalnih migranata na granice EU.

MIHAJLOVIĆ: Železnica ima višak imovine u vrednosti od 16 milijardi dinara

EU je dužna da o suspenziji bezviznog režima na 90 dana odluči u roku od mesec dana, ako joj većina članica, Evropska komisija ili evro-komesar za migraciona pitanja prilože dokaze da je priliv ilegalne migracije iz treće zemlje porastao za više od 50 odsto.

Migranti / Izvor: Srbija Danas

Takođe, na odluku utiče i ukoliko je za više od 50 odsto porastao broj zahteva za azil pri niskoj stopi prihvatanja tih zahteva od 3-4 odsto, da je oslabila saradnja u readmisiji ili da su porasli rizici za bezbednost zemalja članica pre svega zbog kriminala.

KINEZI "OLADILI" SA UGLJEM: Morali su da smanje potrošnju a evo i zbog čega

U tom roku od 90 dana EK radi sa trećim zemljama na otklanjanju uzroka koji su doveli do suspenzije bezviznog režima. Ukoliko do poboljšanja situacije ne dodje, dva meseca pre isticanja 9-mesečnog roka, EU suspenziju bezviznog režima može produžiti za još 18 meseci.

OVA KUĆA IMA SAMO 13 KVADRATA: U njoj ima sve što vam treba i još malo! (VIDEO)

 Ukoliko se i posle toga nastavi navala izbeglica na granice EU, a preko Makedonije ili Srbije, na primer, bezvizni režim tim zemljama može biti ukinut za stalno.

Ovaj usavršenj mehanizam stupiće na snagu 20 dana po objavljivanju u Službenom listu EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Piše:
Srbija Danas
28.02.2017. 17:23
Pogledajte više