OVO PEKARI KRIJU OD VAS: Srbija UVOZI HLEB, zamrznut stiže šleperima pa ga PODGREVAJU ZA KUPCE!
11.01.2020.09:51
Piše:
Srbija Danas/Politika
Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje.
Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržište dopremljeno oko 6.000 tona "svežeg" hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra.
SRBIJA ZARADILA MILIONE EVRA! Nećete verovati kako
Vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.
Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima i prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko.
Pecivo se pred očima kupaca samo dopeče, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.
Poznavaoci tržišta objašnjavaju da "parbejking", kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.
Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer "svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police".