PKS obezbeđuje sigurne uslove poslovanje za sve učesnike na tržištu nepokretnosti

21.03.2019. 19:42
Piše:
Promo
stan / Izvor: Profimedia/ilustracija
Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije najbrojnija je grupacija Privredne komore Srbije.

Trenutno u svom članstvu ima više od 150 registrovanih agencija za promet nekretninama koje zapošljavaju 738 agenata sa položenim stručnim ispitom, što čini više od polovine ukupno zaposlenih agenata u Srbiji.

Osnovana je 2012. godine i od početka je veoma aktivna u kreiranju zakonskog okvira, zastupanju interesa svojih članova, kako bi se obezbedili sigurni uslovi poslovanja za sve učesnike na tržištu nepokretnosti. Grupacija je otvorena za nove članice, pod okriljem PKS, kojima pruža mogućnosti:

  • da direktno učestvuju u dijalogu sa nadležnim institucijama i iniciraju izmene propisa važne za unapređenje poslovanja. Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti je prepoznata kao proaktivan član u kreiranju  zakonskih i podzakonskih akata još od samog donošenja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti (2013). Sarađuje sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Tržišnom inspekcijom, Upravom za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Republičkim geodetskim zavodom, Advokatskom komorom, javnim beležnicima, bankama kao i drugim institucijama i poslovnim udruženjima sa ciljem unapređenja profesije i poslovanja, kao i obezbeđenja sigurnosti kupoprodajnog procesa.
  • da dobiju pravovremene i relevantne informacije. Članovi Grupacije redovno su obavešteni o svim promenama na tržištu, bilo da je u pitanju zakonski okvir ili određene promene koje mogu uticati na poslovanje. 
  • da se edukuju i pohađaju seminare, obuke i radionice u organizaciji PKS. U 2018. godini obuku je prošlo više od 300 posrednika, 500 agenata i ovlašćenih lica. 
  • da unaprede standarde poslovanja kroz poštovanje Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti. Sa ciljem promovisanja etičkog postupanja i dobrih poslovnih običaja, jačanja profesionalnog odnosa i odgovornosti prema klijentima i zaposlenima, kao i uzajamnog poverenja i unapređenja kvaliteta poslovanja u oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti Grupacija je usvojila i primenjuje Kodeks poslovne etike. 

  Grupacija ima svoje organe i tela, Odboru grupacije i članovima dostupni su Savetodavni odbor, Etički odbor i Arbitražna komisija.   

Agencije, članice Grupacije, registrovani posrednici, takođe imaju zakonsku obavezu osiguravanja kod osiguravajućih društava. Ovo je naročito važno zato što pruža dodatnu sigurnost kupcima i prodavcima, koji su klijenti agencija. Putem osiguranja klijenti mogu naplatiti eventualnu štetu, što pruža dodatnu sigurnost kupcima i prodavcima kada posluju preko registrovanih posrednika.

U fokusu aktivnosti Grupacije su digitalizacija, umrežavanje članica, edukacija, kao i borba protiv sive ekonomije, jer rad agencija i agenata koji nelegalno posluju utiču negativno na razvoj i kvalitet tržišta nepokretnosti i sigurnost kupoprodajnog procesa.

Članovi Grupacije svojim klijentima nude:

  • Sveobuhvatnu uslugu klijentu. Pružanje usluge klijentima i stvaranje dodate vrednosti za sve učesnike na tržištu nekretnina. Klijenti se vode kroz sve faze procesa kupovine/prodaje/rentiranja od strane predstavnika agencije. 
  • Sigurnost u realizaciji posla. Klijenti su informisani o svim bitnim elementima u procesu prometa nekretnine. Saradnja sa poznatim kupcima i prodavcima. Nude se nekretnine nad kojima je moguća potpuna realizacija posla. Klijenti su objektivno informisani o ceni, kvalitetu i okruženju nekretnine. Agencije imaju ugovore o saradnji sa advokatima, čime su u mogućnosti da pruže i pravnu podršku realizacije posla.
  • Štede vreme i novac. Poznavanjem tržišta (ponude i tražnje u realnom vremenu) i procedura omogućava  se realizacija posla u najkraćem mogućem roku. Klijenti su upoznati sa procenama vrednosti nekretnina, adekvatnim ponudama za prodaju/kupovinu, kao i svim pratećim formalnim i prikrivenim troškovima. Agencije sarađuju sa finansijskim institucijama i javnim beležnicima kako bi se svi procesi i procedure najefikasnije realizovale.

Tržište nepokretnosti u Srbiji

Tržište nepokretnosti u Srbiji, posebno u Beogradu, u ekspanziji je u protekle dve i po godine. Od 2016. prodaja i kupovina stanova porasla je za 35 odsto, a od ukupnog prometa, oko 21 procenat čine stanovi kupljeni na kredit. Cene stanova u prvom kvartalu 2019. godine miruju, bez pokazivanja trenda rasta... Najskuplji su stanovi u Beogradu, u proseku oko 1.600 evra po metru kvadratnom, gde se i prometuje  50 odsto stanova u Republici Srbiji. 

Piše:
Promo
21.03.2019. 19:42
Pogledajte više