Podigao je Evropu iz ratnih ruševina, a evo šta bi MARŠALOV PLAN značio za Srbiju!

06.06.2017. 13:37
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić i Angela Merkel / Izvor: Profimedia
Velike su šanse da Nemačka sprovede Maršalov plan na zapadnom Balkanu

Nemačka je pripremila Maršalov plan za zapadni Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a na neki način bio kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU.

Rame uz rame sa Putinom i Si Đinpingom: Predsednik Srbije uskoro na međunarodnom skupu u Kazahstanu

Predlog za osnivanje srpske razvojne banke: DIJASPORA šalje MILIJARDE

Šta je Mršalov plan?

On podrazumeva da se od regiona u kratkom vremenskom roku stvori atraktivan ekonomski prostor. Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastukturnim vezama, kao što su auto-putevi koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd sa Tiranom, preko Prištine.

Autoput / Izvor: Profimedia/ilustracija

EU bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

Značajna stvar

Ekonomista Ljubomir Madžar za SrbijuDanas.com kaže da, ukoliko se takav plan zaista ostvari, da to može biti veoma značajna stvar.

- Kao što je Maršalov plan digao zapadnu Evropu iz ratnih ruševima i to, takoreći, po kratkom postupku, tako bi nešto slično moglo da se dogodi i ovde, ukoliko Nemačka zaista pregne ozbiljno da realizuje taj plan.

Ljubomir Madžar / Izvor: Tanjug

Postavlja se pitanje da li ima razloga da se poveruje da će Nemačka ozbiljno prionuti na takav posao, Madžar je potvrdno odgovorio.

- Moglo bi da se desi da se to dogodi, da Nemačka krene da pomogne Zapadni Balkan zato što je on takav kakav je: jedno žarište stalnih sukoba i napetosti, a to su veliki rizici za Zapadnu Evropu. Dosad su nevolje i muke imali sa Sirijom, Irakom i talasom izbeglica i verovatno pokušavaju da preduprede slične pojave time što će pokrenuti jednu takvu veliku akciju. Ja mogu samo da kažem da ako do toga dođe da bi to bilo odlično za ceo Zapadni Balkan i za Srbiju naravno kao deo Zapadnog Balkana – završava naš sagovornik.

Piše:
Srbija Danas
06.06.2017. 13:37
Pogledajte više