POKUŠAVAJU NA SVE NAČINE: Države širom sveta se bore za turiste, od Evrope do Azije se stvara "PUTNI MEHUR"

24.03.2021. 07:41
Piše:
Srbija Danas/Blic
kovid pasoš / Izvor: Profimedia/ilustracija
Hong Kong i Singapur iznenadili su svet kad su krajem prošlog oktobra najavili da će uspostaviti bilateralni "putni mehur", kojim bi se putnicima u doba pandemije omogućilo da izbegnu dugi karantin po dolasku u zemlju.

Hong Kong je tada objavio i da, osim Singapura, pregovara sa Makaom i kopnenom Kinom o povratku putovanja. Iako do sada nije bilo pomaka ni na jednom od tih planova, u međuvremenu su i druge zemlje Azije i Evrope krenule sličnim putem, poput Grčke koja je krenula da sklapa bilateralne aranžmane na sve strane.

Dok Evropa još precizira detalje o Kovid-pasošima, istovremeno se muči sporom vakcinacijom i trećim talasom korona virusa, njene članice, ali i druge zemlje u svetu se sve više orijentišu upravo ka sklapanju bilateralnih sporazuma, koji bi omogućili putne olakšice njihovim građanima i bar donekle ublažili štetu nanetu turizmu, avio-industriji i drugima teško pogođenim u pandemiji.

EPIDEMIJA UZIMA DANAK: Kako uskladiti mere sa životom i život sa merama - šta kada sve dođe na naplatu?

EPIDEMIJA UZIMA DANAK: Kako uskladiti mere sa životom i život sa merama - šta kada sve dođe na naplatu?

AMERIKA SPUSTILA KRITERIJUME: Cilj da se vakcinišu sve odrasle osobe, sledeće nedelje stiže 27 miliona vakcina

AMERIKA SPUSTILA KRITERIJUME: Cilj da se vakcinišu sve odrasle osobe, sledeće nedelje stiže 27 miliona vakcina

Italijanski imunolog otkrio koja vakcina je najbolja: "EU je ne primenjuje iz geopolitičkih razloga"

Italijanski imunolog otkrio koja vakcina je najbolja: "EU je ne primenjuje iz geopolitičkih razloga"

Hong Kong i Singapur

Aranžman između Hong Konga i Singapura trebao je da započne prošlog novembra, ali je odložen nakon porasta broja zaraženih u kineskom autonomnom gradu. Ipak, Singapur nije odustao od bilateralnog putnog mehura sa Hong Kongom. Novi datum pokretanja aranžmana još nije određen, ali je ministar trgovine Ong Je Kung rekao CNBC-u da su vlasti obe strane u kontaktu.

- Sporazum je, kao što znate, potpisan, zaključen. Pravimo nekoliko izmena, nekoliko predloga da ga pojačamo – rekao je Ong.

Lunarna nova godina je tek prošla i obe strane su veoma oprezne, motreći na posledice koje bi proslava mogla da ima po statistiku pandemije. Za sada nema znakova da je broj zaraženih porastao – u Singapuru je broj dnevnih slučajeva ostao nizak, a zemlja ima ukupno više od 60.000 zaraženih i 29 smrti, dok su se u Hong Kongu brojke smanjile nakon nedavnog porasta u januaru i grad ukupno ima preko 11.000 zaraženih i 203 smrti.

Hong Kong / Izvor: Profimedia

I Singapur i Hong Kong su veliki poslovni centri Azije koji nemaju domaće tržište za aviosaobraćaj – njihova turistička i vazduhoplovna industrija uveliko se oslanjaju na međunarodna putovanja koja su teško pogođena pandemijom, ukazuje CNBC.

I jednoj i drugoj strani bi veoma značilo uspostavljanje putnog mehura, koji bi ublažio ekonomsku štetu uzrokovanu karantinom. Što se tiče Kine i njenog učešća u takvim aranžmanima, nije poznato u kom će smeru to ići. Kina je nedavno dala vizne olakšice za strance u Hong Kongu koji su primili njihove vakcine.

Malezija i Singapur

Takođe, i Malezija i Singapur se pripremaju za zajedničko priznanje sertifikata o vakcinaciji kako bi oživele turizam, rekli su njihovi ministri spoljnih poslova u utorak. Kako je preneo Asia.nikkei.com, Malezija i Singapur će "raditi zajedno na priznavanju međusobnih sertifikata o vakcinisanju, sa ciljem olakšavanja prekograničnih putovanja u budućnosti". Za nevakcinisane će u nekim slučajevima važiti negativan PCR test. Detalji, ipak, još nisu utanačeni.

Grčka, Rumunija i ostali

U međuvremenu u Evropi, kako javlja Schengenvisainfo.com, Rumunija i Grčka su u pregovorima o zajedničkom sporazumu, kojima bi prihvatili međusobne sertifikate o vakcinisanju svojih građana i time se ponovo otvorile za turiste što je pre moguće.

Neos Marmaras / Izvor: Profimedia

Grčka je sredinom marta obradovala Srbiju i još devet zemalja, kad je objavljeno da će se zemlja otvoriti za turiste na proleće, bez obzira na spori tempo EU. U aprilu će započeti pilot fazu letova sa putnicima iz nekih evropskih zemalja, Velike Britanije i Izraela, a od sredine maja na listu onih kojima neće biti potreban karantin po dolasku u Grčku dodaće se još nekoliko zemalja.

Grčko Ministarstvo turizma, kako je saopšteno, potpisalo je sporazum o "zelenim sertifikatima" sa Izraelom i radi na sličnim bilateralnim sporazumima sa još 10 zemalja - Velikom Britanijom, Amerikom, Кanadom, Australijom, Srbijom, Rusijom, Ukrajinom, Кinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Neos Marmaras / Izvor: Profimedia

Sada je u pregovorima i sa Rumunijom, a grčki ministar turizma Gari Teoharis rekao da jedva čeka da otvori vrata zemlje rumunskim turistima pre nego što se EU složi oko lansiranja sopstvenih pasoša, dok je njegov rumunski kolega Klaudiu Nasui rekao da će vlasti doneti konačnu odluku, ali da je “ovo smer u kojem će ići”. Grčka je pre pandemije svake godine imala preko milion posetilaca iz Rumunije.

Australija i Novi Zeland

Ka bilateralnim putnim aranžmanima okrenuli su se i Australija i Novi Zeland, gde su putovanja bez karantina su konačno na horizontu nakon što je najavljena skora potvrda datuma lansiranja dugo očekivanog putnog mehura preko Tasmanovog mora. Novozelandska premijerka Džasinda Ardern potvrdila je da će objaviti taj datum 6. aprila, preneo je Executivetraveller.com, dodajući da dve zemlje finalizuju detalje.

- Oprezna sam. Ljudi to znaju po načinu na koji upravljamo. Moramo da obezbedimo da ne ugrozimo domaći turizam izbijanjem epidemija i zato moramo ovo uraditi kako treba – rekla je Ardern.

Australija / Izvor: Profimedia

Ona je takođe navela da bi bezbednosni Kovid-koridor između dve zemlje mogao da bude od države do države, što se tiče Australije, koja je nedavno izmenila zakon koji brani sva međunarodna putovanja bez izuzetaka kako bi omogućila svima koji su bili u zemlji najmanje 14 dana da otputuju "direktno na Novi Zeland".

Australija i Singapur

Australija bi mogla da lansira putni mehur i sa Singapurom do leta. Ministar trgovine i turizma Den Tehan rekao je da je Singapur "izrazio interes" u stvaranje putnog mehura, i rekao da bi bilo “sjajno” ako bi se taj mehur mogao proširiti da osim njih obuhvati i Novi Zeland.

Tajvan i Palau

Ponovo u Aziji, Tajvan i Palau su najavil da će sledećeg meseca pokrenuti svoj putni mehur. Kako su najavili tajvanski zvaničnici, mehur će biti lansiran 1. aprila, preneo je Thediplomat.com. Aranžman će omogućiti turistima iz Tajvana da posete Palau na osam dana (i obratno), sa manje ograničenja vezanih za ulazak i karantin. Palau je jedan od retkih diplomatskih saveznika Tajvana i nema nijedan potvrđen slučaj zaraze Kovidom od početka pandemije, dok je Tajvan – koji je zbog svog statusa u sporu sa Kinom – zabeležio do sada ukupno 998 slučajeva zaraze, od čega većinu uvezenih.

Tajvan / Izvor: Profimedia

Od putnika će obe strane zahtevati da nisu bili zaraženi koronom u najmanje poslednja tri meseca, da nisu izlazili iz svoje zemlje šest meseci i da nisu bili u karantinu poslednja dva meseca. Posetiocima će trebati negativan test pre putovanja, pravila o karantinu će za njih biti pojednostavljena, ali će morati da putuju u grupama kako bi izbegli kontakte sa lokalnim stanovnicima i gužve. Od turista koji se iz Palaua vraćaju na Tajvan biće zatraženo da prate svoje stanje sledećih pet dana umesto 14-dnevnog karantina.

Iako deluje da su ovakvi putni mehuri, bilateralni ili trilateralni aranžmani vezani za putovanja, spas predstojeće letnje sezone, stručnjaci ukazuju da je kontrola pandemije i dalje ključna za ponovno otvaranje sveta.

Piše:
Srbija Danas/Blic
24.03.2021. 07:41
Pogledajte više