NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET! Tri poskupljenja u jednom danu: Najviše će uticati na ovu grupu

12.02.2023. 12:05
Piše:
Srbija Danas/Nova.rs
poskupljenje / Izvor: Foto: Shutterstock
U jednom danu, u četvrtak 9. februara, donete su tri odluke koje će da utiču na budžet građana.

Tri odluke koje će značajno uticati na kućni budžet građana Srbije donesene su u jednom danu. Narodna banka povećala je kamatnu stopu što znači da su krediti poskupeli. Takođe su odmrznute cene mesa i povećana cena hlaba Sava.

NAKON ISTORIJSKOG POVEĆANJA, STIŽU NOVE POGODNOSTI! Posebno će obradovati OVU grupu građana

NAKON ISTORIJSKOG POVEĆANJA, STIŽU NOVE POGODNOSTI! Posebno će obradovati OVU grupu građana

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Povećava se premija za mleko!

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Povećava se premija za mleko!

STIGLA POTVRDA DA JE SRBIJA NAJBOLJA U REGIONU: Objavljena lista stope nezaposlenosti - evo ko je najgori

STIGLA POTVRDA DA JE SRBIJA NAJBOLJA U REGIONU: Objavljena lista stope nezaposlenosti - evo ko je najgori

Hleb Sava ubuduće će koštati 57 dinara, a ne 53,5 dinara kao do sada. Ovo je predviđeno novom Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koji je u četvrtak usvojila Vlada Srbije. Ovaj udarac po džepu će najviše osetiti oni najsiromašniji, koji su ujedno i najčešći kupci hlaba Sava. "Maksimalna maloprodajna cena hleba iz člana 2. ove uredbe je 57 dinara, a maksimalna proizvođačka cena je 48,88 dinara“, stoji u usvojenoj uredbi.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, na nivo od 5,5 procenata, saopštili su iz NBS. Ovo je već 11. uzastopni mesec u kojem raste referentna kamatna stopa.Referentna kamatna stopa poslednji put je porasla u januaru, kada je povećana za 0,25 odsto, te je iznosila 5,25 procenata.

Profesor ekonomksog fakulteta Ljubodrag Savić objasnio je da je rast kamatne stope očekivan i da je to realnost u trenutku kada inflacija raste. On je objasnio da će posledice rasta referentne kamtne stope osetiti oni koji imaju promenljivu kamatnu stopu - naročito ako je reč o dinarskim kreditima.

"Za one koji su uzeli male iznose kredita, to neće predstavljati veliko opterećenje, ali za one koji su imal investicione kredite na duži period, to može biti znčajno opterećenje", naveo je Savić. Nisu bezbedni ni oni sa deviznim kreditima i varijabilnim kamatnim stopama.

- Njima će doći do povećanja mesečnih rata za onoliko koliko je porastao euribor. On je sada u negativnoj vrednosti i još uvek se odbija od kamatne marže. Ne treba očekivati da će to potrajati, pitanje je dana kada će i Centralna evropska banka morati da se prilagođava i prihvati inflaciju - kazao je iskusni ekonomista.

Vlada Srbije ukinula je ograničenje cena na pojedine vrste mesa, agroekonomista Milan Prostran smatra da će epilog ovakve odluke biti poskupljenje te namirnice, kao i da će prva na udaru poskupljenja biti piletina. Odlukom Vlade Srbije, cene određenih vrsta mesa više nisu ograničene. U pitanju su but i plećka bez kostiju, kao i vrat i slabina sa kostima, a trgovci će moći slobodno da formiraju cene svežeg pilećeg trupa.

Piše:
Srbija Danas/Nova.rs
12.02.2023. 12:05
Pogledajte više