Potpisan memorandum sa Slovenijom: Podrška za mlade poljoprivrednike

19.05.2018. 17:49
Piše:
Tanjug
Poljoprivreda / Izvor: Profimedia
Memorandum su potpisali Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejan Židan

Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika Srbije i Slovenije potpisan je danas na Brdu kod Kranja, a kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to će omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih.

Memorandum su potpisali Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejan Židan. 

U okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, organizovan je i bilateralni sastank između ministara poljioprivrede Srbije i Slovenije i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike, rekao je Nedimović.

Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU koja je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera, naglasio je Nedimović i podsetio da je Srbija započela svoj projekat podrške mladim poljoprivrednicima pre godinu dana uspostavljanjem grantova za različite poljoprivredne proizvodnje.

- Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za pratnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih - rekao je ministar Nedimović.

navodnjavanje / Izvor: Profimedia

Saradnja Srbije i Slovenije obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Pokretanje tog projekta u Srbiji obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.

U skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

 

Piše:
Tanjug
19.05.2018. 17:49
Pogledajte više