Premijerka Brnabić u intervjuu "Rojtersu": Srbija planira da potpiše novi aranžman sa MMF

26.02.2018. 14:48
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić / Izvor: Reuters
Brnabićeva je kazala da će vlada započeti pregovore sa MMF-om u martu i aprilu o novom sporazumu

Srbija planira da potpiše novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) do sredine godine, sa ciljem podsticanja reformi kako bi se podstakao ekonomski rast, najavila je u intervjuu Rojtersu premijeraka Ana Brnabić.

Rojters je podsetio da je Srbija okončala uspešno aranžman u vrednosti od 1,2 milijarde evra, kao i da je MMF ocenio da Beograd mora dalje da unapredi poslovnu klimu i poboljša infrastrukturu kako bi uhvatio korak sa zapadnom Evropom.

Brnabićeva je kazala da će vlada započeti pregovore sa MMF-om u martu i aprilu o novom sporazumu, koji ne bi predviđao finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti.

Čadež u Londonu o regionalnoj platformi za investitore, cilj je da se promoviše region

- Verujem da ćemo do sredine godine ući u novi aranžman sa MMF - rekla je premijerka, dodajući da je pred Srbijom još dug put po pitanju sprovođenja reformi.

Novi aranžman sa MMF-om bio bi, prema njenim rečima, i pozitivni signal investitorima, finansijskim institucijama i agencijama za kreditni rejting.

MMF / Izvor: Profimedia/ilustracija

Novi aranžman, kako je objasnila, bila bi u obliku instrumenta za koordinaciju politika, program koji je namenjen zemljama koje žele da potvrde privrženost reformskoj agendi ili žele da oslobode, odnoso koordiniraju finansijske linije drugih zvaničnih kreditor ili privatnih investitora.

- Naš okvir za sledeći aranžman će se oslanjati na većoj dinamici rasta, kao i strukturalnim reformama koje treba da omoguće rast. Nama je potrebno najmanje četiri odsto godišnjeg rasta da bi stigli druge članice EU - rekla je Brnabićeva, podsećajući da je Srbija već ispunila 30 odsto svojih finansijskih obaveza za ovu godinu.

NJIMA NIŠTA NE POMAŽE: Evo koja zemlja ima najnižu minimalnu platu u EU

Ona je istakla da je vlada bila u pregovorima sa Euroklirom (Euroclear), međunarodnim sistemom koji povećava transparentnost, i dodala da je cilj da se postigne sporazum u naredne dve godine. Što se Komercijalne banke tiče, Brnabićeva je podvukla da će vlada želeti da zadrži jedan deo vlasništva, a da o tom pitanju treba još da se vode pregovori sa EBRD-om, koja želi da proda svoj udeo.

Premijerka je ukazala da će se videti da li će država smanjiti svoj udeo ili ga možda čak malo i povećati, dodajući da bi Srbija mogla da kupi neke deonice EBRD.

ONE i dalje rade neplaćene poslove daleko više od NJIH

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Londonu učestvuje na Investicionom samitu Zapadnog Balkana, u organizaciji EBRD.

 

Piše:
Tanjug
26.02.2018. 14:48
Pogledajte više