Prva KAJSIJEVAČA 1.000 dinara za litar: Izvozi se u Crnu Goru i Hrvatsku

06.08.2018. 11:08
Piše:
Tanjug
Kajsija / Izvor: Profimedia
"Kajsija je specifična i traži malo više truda od šljive, višnje, kruške"

Domaća rakija oduvek je bila pravi srpski brend, a još ako je izašla iz domaćeg kazana mora joj se odati posebno priznanje i upravo takvu pravu, domaću, peče Dragan Jovanović u selu Zagorica.

- Ove godine kod nas nije rodila kajsija, pa smo voće kupovali od nekih ljudi iz Gruže. Moj prijatelj mi uvek u ovome pomaže sve radimo zajedno i proizvedene količine delimo. Kajsija je specifična i traži malo više truda od šljive, višnje, kruške - kaže Jovanović.

Prvi korak je odvajanje koštice iz voća, zatim ubacivanje voća u kace u kojima će fermentirati (previrati), uzima se uzorak od voća iz kace i nosi na analizu da bismo ustanovili koliko procenata šećera sadrži voće odnosno koliko je potrebno dodati.

čašica rakije / Izvor: Profimedia

Kvalitet prodaje

- Kad je vrenje dodaje se potrebna količina šećera, fermentacija uobičajeno traje oko tri nedelje i posle toga pristupamo pečenju rakije“ - objašnjava on postupak za TopPres.

Svake godine se u ovom domaćinstvu ispeče od 300 do 400 litara kajsijevače, a kako domaćin kaže, kvalitetnu kajsijevaču nije problem prodati.

- Cena po litru je 1.000 dinara. Potražnja je prilično dobra. Kupuju ljudi za lične potrebe, vlasnici ugostiteljskih objekata. Šaljemo za Crnu Goru, Hrvatsku, na Zlatibor. Kod nas nam malo pravi problem veštački proizvedena rakija od alkohola uz dodavanje veštačkih aroma koja realno može da se ponudi po 50 odsto nižoj ceni - ističe Jovanović.

Neće imati ko da radi: Srbija će uskoro da uvozi radnu snagu

MUNJEVIT RAST: Srbija među tri vodeće zemlje Evrope!

Jovanović dodaje da je teško nekome ko se ne bavi proizvodnjom rakije da razlikuje pravu domaću od veštački proizvedene rakije.

Domaća proizvodnja iz kazana

- „Opasno su se izverzirali ovi što proizvode uz pomoć epruvete a ne kazana. U mom domaćinstvu se rakija peče već generacijama unazad, pekao je pradeda, deda, otac sada ja a naslediće i moj sin. Pečemo od šljive, višnje, kajsije, dunje, grožđa, kruške, jabuke. Spravljamo i mastiku, orahovaču i medovaču. Upravo zbog toga što se ovaj posao generacijama izvodi u našem dvorištu, naša rakija je prava domaća. Brojni zadovoljni kupci su dokaz toga i hvala Bogu svake godine ih je sve više“ -zaključuje Jovanović.

 

Piše:
Tanjug
06.08.2018. 11:08
Pogledajte više