PUTIN UPOZORIO NA RAST CENA METALA I INFLACIJE ŠIROM EVROPE: Hoće li to promeniti odnos Zapada prema Rusiji?

20.04.2022. 16:58
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Kako kaže, potrebno je promeniti strukturu proizvodnje i isporuku ruske metalurške produkcije

Nema osnova da se pretpostavi da će se stav Evrope prema Rusiji promeniti i to treba uzeti u obzir u programima za razvoj, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

EVROPSKA SILA PRIZNALA! Zabrana ruskog gasa dovešće do velikih POSLEDICA

EVROPSKA SILA PRIZNALA! Zabrana ruskog gasa dovešće do velikih POSLEDICA

SVETU PRETI NESTAŠICA KUKURUZA? Cene blizu desetogodišnjeg rekorda, farmeri primorani da se odreknu uzgoja

SVETU PRETI NESTAŠICA KUKURUZA? Cene blizu desetogodišnjeg rekorda, farmeri primorani da se odreknu uzgoja

OVAKVU GASNU KRIZU JOŠ NISMO VIDELI! Svetski stručnjaci upozoravaju: Sledi nam MRAČAN SCENARIO

OVAKVU GASNU KRIZU JOŠ NISMO VIDELI! Svetski stručnjaci upozoravaju: Sledi nam MRAČAN SCENARIO

- Nema osnova da se očekuje da će se ponašanje naših partnera principijelno promeniti i mi to moramo imati u vidu tokom realizacije sopstvene strategije razvoja metalurgije, kako na korporativnom nivou, tako i na nivou države - rekao je Vladimir Putin na savetovanju o pitanjima razvoja metalurškog kompleksa.

Putin rekao je da su ograničenja protiv ruskih metalurga u suprotnosti sa normama Svetske trgovinske organizacije i s tim u vezi naložio vladi da do 1. juna izvrši sveobuhvatnu procenu i pripremi ažuriranu strategiju delovanja Rusije u tom međunarodnom telu.

- U poslednje vreme našim kompanijama su uvedena nezakonita ograničenja zapadnih država. Ovde nije reč samo o zabrani isporuke gotovih proizvoda, već i o nabavci određenih komponenti za proizvodnju valjanog metala, čeličnih limova, okova i tako dalje - rekao je Putin i dodao da su te mere u suprotnosti s principima Svetske trgovinske organizacije.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu nove trendove, potrebno je promeniti strukturu proizvodnje i isporuka ruske metalurške produkcije.

Cene metala i inflacija u Evropi će rasti

Ruski predsednik je ocenio da će cene metala u Evropi rasti, kao i inflacija, s obzirom na to da su evropske birokrate ignorisale interese svojih preduzetnika.

Putin je istakao da su neprijateljski potezi protiv ruskih metalurških kompanija preduzeti zbog trenutnih političkih interesa, a pod tim izgovorom su prekinute veze koje su se uspostavljale godinama i zasnivale na racionalnim razlozima, kao što su poslovni ugled, uzajamni interes i ekonomska efikasnost.

- Ti ključni pojmovi, koji su u osnovi biznisa, pokazali su se kao izlišni u političkoj igri evropskih birokrata. Ako govorimo direktno, to su interesi evropskih preduzetnika koji u saradnji s ruskim kompanijama proizvode robu, obezbeđuju zaposlenost, a oni su jednostavno ignorisani, ostavljeni po strani - rekao je Putin.

On je ukazao na to da će gruba i kratkovida politika negativno uticati na ekonomiju evropskih zemalja i dovesti do naglog rasta cena metala na tržištu.

- A to znači da će porasti i inflacija, da će opasti standard evropskih potrošača, običnih građana. To je cena usvojenih odluka - naglasio je ruski predsednik.

Piše:
Srbija Danas
20.04.2022. 16:58
Pogledajte više