Ne dajte da vas Agrokor prevari! Šta zapravo znači zatvaranje stotinak poslovnica Konzuma

03.07.2017. 18:55
Piše:
Srbija Danas
Agrokor / Izvor: SD/ilustracija
Da li je u pitanju optimizacija prodajne mreže, ili nešto mnogo ozbiljnije?

Nakon što je hrvatska ministarka ekonomije Martina Dalić najavila kako će doći do „zatvaranja poslovnica Konzuma i to njih stotinak“, postavilo se pitanje šta će se dogoditi sa zaposlenima iz te kompanije. Gašenje „stotinak“ poslovnica utiče na veliki broj radnika, kao i njihove porodice.

Hoće li radnici Konzuma dobiti otkaz? Ovo je pitanje koje ne zanima upravu Agrokora

SRPSKA TUGA: Radnici u Idei ne mogu da kupe ni kiflu za topli obrok, ali to nije sve! (FOTO)

Ivica Todorić / Izvor: Profimedia

Iako se očekivalo da će se nadležni iz kompanije Agrokor sami oglasiti odmah nakon ministarke i tako umiriti ljude, to se nije dogodilo. Kako njihove reakcije nije bilo portal SrbijaDanas.com poslao je upravi Agrokora pitanja u kojima smo ih zamolili da odgovore na to šta će biti sa zaposlenima u tim poslovnicama i da li će to uticati na srpsko tržište. 

Odgovor smo dobili tek sat i po nakon objavljivanja našeg teksta pod naslovom "Hoće li radnici Konzuma dobiti otkaz? Ovo je pitanje koje ne zanima upravu Agrokora". U odgovoru su potez koji je najavila hrvatska ministarka ekonomije, objasnili kao "optimizacija prodajne mreže“.

"Optimizacija prodajne mreže Konzuma u Hrvatskoj sprovodi se kontinuirano i deo je redovnog poslovanja koje se odvija na način uobičajen u maloprodaji. Svake se godine do sada zatvarao određeni broj prodajnih mesta i otvarana su druga, bez uticaja na zaposlenost koji bi izlazio iz okvira fluktuacije zaposlenih karakteristične za maloprodaju u velikim sistemima", napisali su nam iz Agrokora i dodali da to neće uticati na Srbiju naglasivši kako u Srbiji pozitivno posluju.

Nakon ovakvog odgovora iz uprave Agrokra nismo mogli da se ne zapitamo da li "zatvaranje stotinak poslovnica" znači "optimizaciju prodajne mreže" i koliko bi trebalo novih radnji da otvore kako bi radnici iz tih "stotinak poslovnica" bili sigurni da neće dobiti otkaz?!

Ekonomski analitičar Miladin Kovačević na ovu situaciju kaže da je veoma bitno šta znači „poslovnica“, jer ukoliko su u pitanju marketi to može da predstavlja ogroman šok.

Milorad Kovačević / Izvor: Foto: Printscreen Youtube / Republički zavod za statistiku

- Zatvoriti jedan market je šok, a ako zatvara 100 marketa, to znači da zatvara sve - kaže Kovačević. 

On objašnjava i da zaposleni u ovom lancu u Srbiji ne bi trebalo da se brinu jer to zavisi od poslovanja i poslovne klime u našoj zemlji, odnosno od „ćerke firme“ koja nezavisno posluje.

Ekonomista Ljubomir Madžar prokomentarisao je za naš portal šta bi značilo za radnike zatvaranje stotinak Konzuma, kojih u Hrvatskoj prema informacijama dostupnim javnosti ima 700, bez obzira na otvaranje novih u toj zemlji. On smatra da će sudbina zaposlenih zavisiti od kapaciteta novotvorenih poslovnica, kao i od mesta gde će one biti otvorene.

- Zatvaranje 100 poslovnica nije tako malo za Hrvatski, pogotovo kada se uzme u obzir to da su ti Konzumi rasprostranjeni po celoj zemlji. Negde je to gušće, a tamo gde je gušće gašenje može da bude primetan udarac za taj deo zemlje - objašnjava Madžar.

Ljubomir Madžar / Izvor: Foto: mc.rs

Do objavljivanja ovog teksta od uprave Agrokora nismo do dobili odgovore na pitanja koliko novih radnji i radnih mesta planiraju da otvore u Hrvatskoj kako bi bila sačuvana sva radna mesta.

Podsetimo, još pre godinu dana dok je u Srbiji u medijima na delu bila cenzura po pitanju Agrokora, portal SrbijaDanas.com, iako suočen sa pritiscima, pisao je o problemima koji su još tada bili vidljivi u ovoj hrvatskoj kompaniji. Više puta smo pisali rukovodstvu Agrokora, ali smo uvek dobijali odgovor kako su oni uspešna kompanija. Ipak, ispostavilo se suprotno od njihovih tvrdnji. (Više o tome čitajte OVDE!)

Piše:
Srbija Danas
03.07.2017. 18:55
Pogledajte više