Raste ROBNA RAZMENA Srbije i Hrvatske: Evo šta naše firme NAJVIŠE IZVOZE na njihovo tržište

11.02.2018. 17:23
Piše:
Tanjug
Batrovci / Izvor: Profimedia/ilustracija
Necarinske barijere, ipak, poljuljale poverenje domaćih investitora

Da ekonomija ima rezultate tamo gde politika često nema, govori i činjenica da je robna razmena Srbije i Hrvatske protekle godine premašila milijardu evra, s tim što Srbija ima 44 miliona evra veći izvoz od uvoza.

Podaci kako hrvatskih, tako i srpskih ekonomista, takođe govore da je za samo godinu dana, od 2016. do kraja 2017. godine, suficit u robnoj razmeni na srpskoj strani uvećan za više od 13 miliona evra.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2016. godini iznosila je 903,8 miliona evra i beleži povećanje od 4,8 odsto u odnosu na 2015. godinu, a trend rasta primetan je iz godine u godinu.

Prvi smo u Evropi po geotermalnim vodama, ali ih ne koristimo

Podsetimo, izvoz u Hrvatsku iznosio je pre dve godine 467,3 miliona evra, što je za 17 odsto više u odnosu na 2015, a uvoz iz Hrvatske se 2016. smanjio za 6,1 odsto u odnosu na 2015. i iznosio je 436,5 miliona evra.

Cifre pokazuju da je ostvaren suficit u robnoj razmeni bio 30,8 miliona evra. 

Ključ kvaliteta života građana u regionu je, po oceni ekonomista, u jačem privrednom regionalnom povezivanju, ali se ključ, napominju, uvek nalazi u rukama politike.

Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski NAJVIŠEM nivou: Evo koji će PROJEKTI BITI realizovani (FOTO)

Razlike u poslovnoj i političkoj klimi takođe se mere brojkama, koje kažu da u Srbiji godinama posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok je srpskih preduzeća u Hrvatskoj svega - desetak.

Kolika je snaga uticaja hrvatskih preduzeća u Srbiji pokazuje i slučaj Agrokorovih kompanija koje u našoj zemlji zapošljavaju oko 10.000 radnika, a indirektno, stotine dobavljača su uključeni u poslovanje sa ovim koncernom.

agrokor / Izvor: Profimedia

Ankete među privrednicima u Srbiji kažu da je jedan od osnovnih razloga zašto srpske firme manje ulažu u Hrvatsku "zategnuti politički odnosi" dve zemlje, te pretpostavka da neće biti jednako tretirani kao investitori iz drugih zemalja.

Flaširana voda ide u zaborav: Da li je česmovača ipak zdravija?

Brojne necarinske barijere, koje su proteklih godina primenjivane ka Srbiji, dodatno su poljuljale poverenje potencijalnih investitora iz Srbije, kao i česti slučajevi diskriminacije srpskih poduzeća u privatizaciji hrvatskih firmi.

Stručnjaci napominju da, kako bi se dalje razviljali ekonomsko-trgovinski odnosi dve zemlje, neophodna je aktivnija bilateralna saradnja u rešavanja imovinsko-pravnih pitanja, uklanjanje necarinskih barijera, usklađivanje međudržavnih propisa, te zajednički rad na regionalnim inicijativama i istup na treća tržišta.

Takođe, na polju ekonomske regionalne saradnje, ocenjuje se da je neophodno zajedno intenzivirati aktivnosti u Savetima za regionalnu saradnju, zatim pokrenuti više projekata u Dunavskoj i Savskoj komisiji...

Budimpešta / Izvor: Profimedia

Nedavno započet projekat Srbije sa Mađarskom, na izgradnji srpskog kulturno-turističkog centra u Mađarskoj i mađarskog u Srbiji, jedan je od primera međudržavnog, kulturnog i ekonomskog povezivanja dve zemlje i model po kojem, prema oceni stručnjaka, je moguce jačati veze dve zemlje.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) smatraju da, s obzirom da je Hrvatska članica Europske unije, a Srbija CEFTA, to donosi brojne prednosti za zajedničku saradnju dve države.

Srpske firme na tržište Hrvatske najviše izvoze sveže voće, meso i mesne prerađevine, vino i alkoholna pića, građevinski materijal i metalnu žicu i mrežu, proizvode crne i obojane metalurgije, farmaceutske proizvode, delove za auto industriju...

Roming bi i za građane Srbije konačno mogao da bude JEFTINIJI

Privrednu saradnju, smatraju, moguće je povećati najviše u oblasti prehrambene industrije, energetike, turizma, informacionih tehnologija, građevinarstva, metalopreradivačke industrije, ali i turizma.

U tom smislu, preporučuju da se aktivnosti usmere na ofanzivniji marketing srpske privrede, povećanje naših proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu.

Zajednička ocena ekonomskih stručnjaka je da bi trenutna trgovinska "prednost" u razmeni sa Hrvatskom mogla biti zamajac da takve rezultate postignemo i sa drugim državama regiona, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom ili Slovenijom...

 

Piše:
Tanjug
11.02.2018. 17:23
Pogledajte više