Rekord do kraja godine, Srbija u plusu sa velikom evropskom privredom

04.12.2018. 13:01
Piše:
Tanjug
Zastava Srbije / Izvor: Profimedia
Razmena Srbije i Italije je bi do kraja godine mogla da dostigne rekordni rezultat od 4 milijarde evra, kaže italijanski ambasador u Beogradu Karlo Lo Kašo.

On je naveo da Italija nastavlja sa još ambicioznijim programima ulaganja i reinvestiranja u srpsku privredu. 

Vozači, čeka vas NOVO IZNENAĐENJE NA PUMPAMA: Ako ste sipali benzin, račun će vas začuditi, a tek dizel, AU!

DRAKONSKE KAZNE za VOZAČE: Vožnja bez zimskih guma PRAZNI NOVČANIKE, a u OVOM SLUČAJU se ide i u ZATVOR!

Ekonomski i trgovinski odnosi Beograda i Rima su odlični, među glavnim smo partnerima, a drugi smo ekonomski komericijalni partneri posle Nemačke, rekao je Lo Kašo na skupu povodom Generalne skupštine Konfindustrije Srbije - najznačajnijeg italijanskog udruženja proizvodnih i uslužnih kompanija, na kome je o uspesima Srbije, ali i ciljevima koje bi trebalo dostići na putu ka EU, govorio i šef delegacije EU Sem Fabrici. 

Prvi smo klijent i kupac, a razmena je četiri milijarde. I taj podatak je u stalnom porastu, kada je reč o izvozu i uvozu između Srbije i Italije, a ukoliko se trend nastavi, do kraja godine ćemo dostići rekord od četiri milijarde, rekao je ambasador. 

Prema njegovim rečima, Italija više kupuje od Srbije, pa u toj sferi postoji mali deficit, na štetu Italije. 

Investicije 400 italijanskih komapnija koje rade u Srbiji, i zapošljavaju oko 25.000 ljudi je između 2,5 i tri miljarde evra, rekao je on i naveo da se u Srbiji veoma često otvara neka italijanska fabrika. 

Ambasador je podsetio da je prošle nedelje Kalcenodnija otvorila treći pogon, i to u Kuli, i da je toj svečanosti prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji veoma veliku pažnju posvećuje investicijama. 

Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

Signali koje dobijamo iz Beograda su pozitivni, rekao je Lo Kašo i dodao da vidi i pozitivne signale iz Rima, kao i ambicije i aspiracije italijanskih privrednika za dolazak na srpsko tržište. 

Prema njegovim rečima, ulaganja i projekti u Srbiji moraju da se nastave kako bi se Italija odbranila od konkurencije. 

Ambasador je podsetio i na ulogu Itailje na kompleksnom putu Srbije ka EU. 

Ocenio je da ima puno toga što još mora da se uradi, ali da će zajednički trud dovesti do rezultata. 

Na skupu je uručena nagrada najinovativnijoj firmi članici - fabrici iz P&T Design, koja je deo Plados Delta grupe. 

Prema rečima rukovodioca proizvodnje Boška Čakića, u tom pogonu u Novoj Pazovi proizvode se sudopere od kompozitnih materijala na bazi akrilne disperzije, koji izmedju ostalog imaju moć da prečišćavaju sredinu - odnosno da upijaju dimove iz kuhinje - od kuvanja, do dima od cigarete.

 

Piše:
Tanjug
04.12.2018. 13:01
Pogledajte više