Rus hoće da gradi najluksuzniji hotel na Jadranu, a Hrvati mu ne daju

11.01.2018. 12:25
Piše:
Srbija Danas/Jutarnji
More u Hrvatskoj / Izvor: Profimedia
Ruski bogataš Viktor Vekselberg, odnosno njegova hrvatska kompanija Vila Larus, želi da sagradi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, vredan 150 miliona evra

Međutim, na put žele da mu stanu dubrovački arhitekti, čije udruženje traži da se ponovi javna rasprava o detaljnom planu uređenja područja na kojem ruski milioner želi da gradi.

SJAJNE vesti za sve nezaposlene u Srbiji: Od ova TRI posla možete zaraditi GOMILU novca uz minimalno ulaganje

Nakon javne rasprave u kojoj su krajem prošle godine, među ostalim građanima, i dubrovački arhitekti izneli svoje primedbe na projekat njihovog kolege i sugrađanina Marka Dabrovića iz studija 3LHD, iz Društva arhitekata Dubrovnik sada traže da se javna rasprava ponovi.

Pritom tvrde da je pri projektovanju novog hotela izostao javni interes te da je izgrađenost parcele puno veća nego što se čini jer je vizualizacija maskirana bujnom vegetacijom te da će novi hotel zapravo biti veći nego što je predviđeno postojećim planom.

Hrvatska, Jadran / Izvor: Profimedia

Nakon što je 2014. postao vlasnik ruševine na kraju grada, Vekselberg se odlučio na tom mestu da sagradi četiri puta manji, ali nemerljivo luksuzniji hotel.

Imao bi samo 270 kreveta, od čega 210 u hotelu te 60 u sedam vila.

Otkaz za 87.000 radnika: Evo koje profesije će biti pogođene

No, preduslov za realizaciju tog hotela sa samo 50 soba stavljanje je van snage postojećeg detaljnog plana uređenja.

Nenametljivi objekt kakvim je novi Belvedere zamislio Dabrović 2016., pozdravila je i tadašnja gradska vlast te obećala izmenu prostornih planova kako bi novi hotel prve goste primio već na leto 2019. Ali, realno se otvorenje hotela ne može očekivati pre 2021.

Gradonačelnik Marko Dabrović, pak, primedbe iz DAD-a smatra neosnovanim te tvrdi da iza njih stoji privatni interes.

Piše:
Srbija Danas/Jutarnji
11.01.2018. 12:25
Pogledajte više