RUSIJA: Moskva dobila futuristički centar za industrijski dizajn

15.02.2017. 20:08
Piše:
Tanjug
Moskva / Izvor: Profimedia
Centar je specijalizovan za oblasti kao što su svemirska industrija, bioinženjering, medicina, istraživanje svemira i odbrambene tehnologije

Nacionalni univerzitet za nauku i tehnologiju (MISiS) iz Moskve predstavio je odabranim stranim medijima, među kojima je bio i Tanjug, jedinstveni centar za industrijski inženjering i dizajn, koji je u stanju da razvije kompleksne digitalne i analogne industrijske projekte veličine od jednog mikrometra do 20 metara.

- U Centru za izradu industrijskih prototipova mogu se kreirati prototipovi za praktično svaki sektor i od bilo koje vrste materijala - objasnio je direktor tog odeljenja Vladimir Pirožkov, otvarajući vrata novinarima iz više zemalja sveta.

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE U BERLINU: EU je NAJZNAČAJNIJI spoljnotrgovinski partner Srbiji!

Prema njegovim rečima, u centru je moguće kreirati objekat bilo kakve kompleksnosti i veličine, od predmeta mikroskopske veličine do svemirske letelice, satelita ili biorobota.

tim lekara / Izvor: Profimedia

Centar je, kako kaže, uglavnom specijalizovan za oblasti kao što su svemirska industrija, bioinženjering, medicina, istraživanje svemira i odbrambene tehnologije, a radiće po porudžbinama ruske industrije i inostranih partnera.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je 2012. godine podržao odluku o osnivanju centra, čija je izgradnja završena 2016. godine uz podršku ruskog Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva industrije i trgovine.

NOVA ŠOKANTNA ODLUKA GRČKE VLADE: Izlaze iz evrozone i prelaze na dolar?

Zaposleni u centru su uglavnom mladi naučnici u ranim tridesetima. Kažu da su već realizovali mnoge projekte za vodeće ruske kompanije, uključujući izradu svemirske letelice nove generacije za kompaniju "Korolev Rocket and Space Corporation", ili novo sedište za kosmonaute u saradnji sa kompanijom Zvezda Production Ašociation.

Pre povratka u Rusiju, direktor zentra Pirožkov je proveo 20 godina u inostranstvu, gde je dizajnirao i radio prototipove automobila za kompanije kao što su Sitroen i Tojota.

Savremeno opremljene laboratorije su svakako najzanimljiviji deo ovog Univerziteta, jer izgledaju kao iz filmova naučne fantastike. 

Ebola, doktori u karantinu / Izvor: Profimedia

Tu je laboratorija za biomedicinske nanomaterijale u kojoj je razvijena metoda za rano dijagnostifikovanje i lečenje raka prostate, zatim laboratorija za energetski efikasne materijale, laboratorija za razvoj solarnih ćelija, kao i laboratorija za superprovodne metamaterijale.

Univerzitet MISiS je vodeći u Rusiji u oblasti biomaterijala, nanotehnologije, informacionih tehnologija, metalurgije i rudarstva, i ima više od 15.000 studenata, među kojima je i 3.600 studenata iz inostranstva iz 69 zemalja sveta. 

SLAMKA ZA SPAS: Ko bi Grcima mogao da otplati dug?!

U svom sastavu ima devet instituta i četiri ogranka, od kojih su tri u inostranstvu. Poseduje 28 laboratorija i tri inženjerska centra, u kojima vodeći ruski i strani stručnjači sprovode zajedničke projekte sa domaćim i međunarodnim visoko-tehnološkim kompanijama.

Piše:
Tanjug
15.02.2017. 20:08
Pogledajte više