LJUDI DIŽU KREDITE DA BI "POKRILI" TROŠKOVE SAHRANE: Skup biznis ili nužno poskupljenje pogrebnih usluga?

18.03.2021. 07:56
Piše:
Srbija Danas/Objektiv
groblje / Izvor: Profimedia
Kako se saznaje, pogrebnici širom Srbije poslednjih dana podigli su cene usluga

Kada izgubite dragu osobu, iako skrhani od bola, morate skupiti snagu i sahraniti pokojnika onako kako dolikuje. Ipak, za sam čin ispraćaja na večni počinak, bilo da živite u Beogradu ili u selu u centralnoj Srbiji, moraćete da izdvojite minimum 100.000 dinara.

NUDE PLATU I DO 2.000 EVRA, ALI NIKO NEĆE TO DA RADI: Evo kako do zarade koja je san svakog Srbina

NUDE PLATU I DO 2.000 EVRA, ALI NIKO NEĆE TO DA RADI: Evo kako do zarade koja je san svakog Srbina

GRČKI MINISTAR TURIZMA OBEĆAVA SRBIMA: Cilj nam je da otvorimo granice do ovog datuma - letovanje sve izvesnije

GRČKI MINISTAR TURIZMA OBEĆAVA SRBIMA: Cilj nam je da otvorimo granice do ovog datuma - letovanje sve izvesnije

KOMPANIJE IZ SREMA PLANIRAJU NOVE INVESTICIJE I ZAPOŠLJAVANJE Atanasković: Ministarstvo privrede je otvoreno za sve privrednike

KOMPANIJE IZ SREMA PLANIRAJU NOVE INVESTICIJE I ZAPOŠLJAVANJE Atanasković: Ministarstvo privrede je otvoreno za sve privrednike

Kako se saznaje, pogrebnici širom Srbije poslednjih dana podigli su cene usluga jer, kako kažu, oprema za pogreb je naglo poskupela.

NAJVIŠE POSKUPELA IZGRADNJA GROBNICE

Najviše su uvećani troškovi izgradnje grobnice, za čak 20 odsto. Samo za ovu stavku ranije ste morali da izdvojite oko 17.000 dinara sa PDV, a sada čak tri hiljade više, odnosno 20.000 dinara.

JKP "Pogrebne usluge" povećale su za 10 odsto naknade za grobnice, kasetu u rozarijumu, dečji grob. Ostali troškovi vezani za sahranjivanje uglavnom su poskupeli za pet odsto u odnosu na prethodnu cenu, ali kad se sve sabere, sahrana sada košta između 4.000 i 5.000 dinara više nego do sada.

- Cene troškova sada su povećane za pet odsto, što je znatno manje od kumulativnog iznosa inflacije za navedeni period, koji je iznosio 11,1 odsto - navode u JKP "Pogrebne usluge".

Sahranjivanje kovid pokojnika još skuplje?

Upravnik groblja u okviru JKP "Čistoća" iz Kraljeva Nikola Đurišić ističe da troškovi pogreba variraju u zavisnosti od toga kako porodica odluči da upokoji i udostoji svog srodnika. 

- Troškovi pogreba budu nekih 40.000 do 50.000 dinara. Međutim, kad je u pitanju sahranjivanje pokojnika koji su imali Kovid-19, ti troškovi se uvećavaju za cenu tog limenog sanduka, a njegova cena varira od 15.000 do 19.000 dinara - kaže Đurišić.

U selu dva grobna mesta

Vlasnik prodavnice pogrebne opreme u Koceljevi Nikola Antić kaže da su pogrebnici bili primorani da uvećaju cene jer su sanduci i prateća oprema iznenada poskupeliu veleprodaji.

groblje / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Od decembra do kraja januara je bilo puno posla. Navavljam opremu u Krupnju i sada je bar 10 odsto skuplja u odnosu na prethodnu godinu. Već tri godine sam u ovom poslu i često se menja cenovnik jer se jednostavno nama, kao vlasnicima pogrebne opreme tako nameće - objašnjava Antić.

Preduzetnik iz Koceljeve dodaje da porodica pokojnika uglavnom kupuje opremu u vrednosti između 35.000-40.000 dinara.

- Tome dodajte iznos za grobno mesto, pa i za sveštenika, nakupe se troškovi. U Koceljevi je, recimo, zakup dva grobna mesta oko 40.000 dinara. Sveštenik se plaća između 10.000 i 12.000 dinara. Sahrana u selu ne može koštati manje od 100.000 dinara - ističe Antić.

PODIGLA KREDIT DA BI SAHRANILA MAJKU

Ružica B. iz Valjeva kaže da je bila prinuđena da podigne kredit u iznosu od 1.000 evra da bi sahranila majku koja nije imala grobno mesto.

- Bio je post, uzela sam 20 kilograma ribe, riblju čorbu, štrudlu, piće. Kada sam dala popu 5.000 dinara za parastos, začudio se i kazao da ta usluga košta 10.000 - navodi ova Valjevka.

 
Piše:
Srbija Danas/Objektiv
18.03.2021. 07:56
Pogledajte više