OVO JE GLAVNI ADUT U DŽEPU SRPSKE PRIVREDE: Ako živite na nekoj od ovih lokacija u Srbiji - zasučite rukave, OVDE LEŽI NOVAC!

28.01.2019. 11:31
Piše:
Tanjug
selo / Izvor: Profimedia
Glavni "adut u džepu" srpske privrede moglo bi u narednim godinama da postane rudarstvo, ako se na nekoj od 127 lokacija u Srbiji gde međunarodne kompanije istražuju, i pronađu nove, značajne količine zlata, srebra, bakra i litijuma.

Strateško partnerstvo RTB Bor s kineskim "Ziđinom", preuzimanje Smederevske železare od strane kineske HBIS Grupe, ali i informacija da je kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" nedavno otkrila na granici s Bugarskom i Makedonijom bogat sloj zemljišta u kojem leže velike količine zlata i srebra, pokazuje, tvrde stručnjaci, da srpsko rudarstvo čekaju bolji dani. 

ŽELITE VEĆU PLATU!? Onda OVA pravila morate ispoštovati! NOVA UREDBA STUPILA NA SNAGU!

U "rudarskoj groznici" u Srbiji trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda uloženo je prethodne godine oko 60 miliona evra. 

Međutim, geološka istraživanja na terenu, osim što su skupa i traju dugo, ne znače da će vađenje rude i početi, jer pre otvaranja rudnika, predstoje godine kalkulacija i analiza da li se pokretanje posla uopšte isplati. 

Rudari / Izvor: Profimedia/ilustracija

Miroslav Ignjatović iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije kaže da je jedno od najznačajnijih investicija u rudarstvo Srbije nalazište Čukaru Peki kod Bora. 

Oporavlja se rudarstvo u Srbiji: Zabeležen značajni napredak rudarskog sektora!

- Tokom perioda eksploatacije projekta Čukaru Peki, Srbija i Bor će imati direktnu korist od oko 450 miliona dolara kroz poreze i rudnu rentu - navodi Ignjatović. 

Poskupela drva za ogrev, evo i koliko

Stručnjaci Geološkog zavoda Srbije smatraju da zbog rudnih resursa srpsko rudarstvo može da očekuje "svetlu budućnost". 

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

Međutim, da bi se to i ostvarilo, potrebna su značajna ulaganja, kaže geolog Predrag Mijatović.

- Ulaganje u istraživanje su dugotrajna i to nije proces koji se može završiti za godinu ili dve, za to je potrebno najmanje sedam do deset godina - kaže Mijatović.

Srbija ima svetski adut! Jadarski basen krije rešenje za probleme velikih kompanija!

A cilj Vlade Srbije, da rudarstvo u BDP-u Srbije učestvuje sa pet odsto, biće postignut narednih godina, izjavio je nedavno Dominik Roberts, direktor operacija u kompaniji Mineco LTD, koja ima rudnike u Srbiji i BiH.

Prosečna plata premašila 50.000 dinara: Zarade u javnom sektoru veće nego u privatnom

Smatra da je od ovih ekonomskih pokazatelja važnije to što će u narednim godinama rudarstvo obezbediti posao za desetine hiljada radnika u sektoru koji trenutno broji oko 25.000 zaposlenih. 

 

Piše:
Tanjug
28.01.2019. 11:31
Pogledajte više