SVE O NOVOM AUTO-PUTU KOJI MENJA IZGLED SRBIJE Deonica Obrenovac-Čačak samo je početak KORIDORA koji će voditi sve do Jadrana

11.08.2019. 08:45
Piše:
Srbija Danas/Blic
vucic / Izvor: Foto:Youtube/Printscreen/dulevoz/Profimedia/ilustracija
Spajanjem dela auto-puta od Obrenovca do Ljiga sa postojećim Ljig-Preljina 18. avgusta će zvanično za saobraćaj biti pušteno 103 kilometra Koridora 11, a putnici će tada do Preljine stizati za sat vremena brže nego ranije.

Time će putovanje ka zapadnim delovima Srbije, crnogorskom primorju i istočnoj Bosni biti značajno olakšano.

Trenutno je od 8. avgusta na snazi obustava saobraćaja na delu auto-puta Ljig-Preljina, kako bi se ovaj deo koridora spojio sa novoizgrađenom deonicom do Obrenovca. Saobraćaj je tako sve do 18. avgusta preusmeren na Ibarsku magistralu, gde se zbog sabora trubača u Guči, ali i smene turista, očekuju velike gužve.

Do kraja godine - povezivanje koridora 10 i 11

Najvažniji deo posla se očekuje do kraja godine - a to je spajanje sa deonicom Surčin-Obrenovac, čime će se povezati sa Koridorom 10 i autoputem Beograd-Zagreb. Tada ćemo imati svih 120 kilometara novog auto-puta na Koridoru 11, te će putnici iz Beograda i Vojvodine praktično neće silaziti s auto-puta na putu do mora sve do Preljine, a vozači sa severa će to putovati bez prolaska kroz centar Beograda.

Ovako izgleda put koji će zameniti Ibarsku magistralu: Vožnja koridorom Miloša Velikog! (FOTO)

Ovako izgleda put koji će zameniti Ibarsku magistralu: Vožnja koridorom Miloša Velikog! (FOTO)

PEVAJ SRBIJO, TVOJA DECA IMAJU ZNANJE: Momčilo iz Niša osvojio medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije

PEVAJ SRBIJO, TVOJA DECA IMAJU ZNANJE: Momčilo iz Niša osvojio medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije

IZ BEOGRADA ''POLETELO'' PREKO 2 MILIONA PUTNIKA: Aerodrom Nikola Tesla NAJPROMETNIJI u regionu!

IZ BEOGRADA ''POLETELO'' PREKO 2 MILIONA PUTNIKA: Aerodrom Nikola Tesla NAJPROMETNIJI u regionu!

Do sada se saobraćaj na Koridoru 11 odvijao samo u dužini od 40,3 kilometra na potezu Ljig-Preljina (Čačak) koji je otvoren pre dve i po godine, no već od sredine meseca putnici će već od Obrenovca imati auto-put, umesto tek od Ljiga.

Šta donosi auto-put Obrenovac-Preljina (Čačak)?

Umesto da prelaze deo Ibarske magistrale od Beograda do Čačka, na kome se inače jako često dešavaju saobraćajne nesreće zbog nebezbednog preticanja ili prebrze vožnje, vozači će u buduće moći da koriste auto-put čija je dužina 120 kilometara. Time će vreme putovanja biti značajno skraćeno, ali će biti i mnogo bezbednije i komfornije.

- Zvanično otvaranje novog dela autoputa svakako će smanjiti vreme putovanja, a povećati kvalitet, što će vozačima pružiti još jedan mogućnost odluke i novi putni pravac kojim će se putem kretati od Beograda ka Preljini i dalje - kažu iz Auto-moto saveza.

Kako u Ministarstvu saobraćaja navode, očekuju da putnici sada mogu mnogo brže da stignu do Preljine i Čačka jer će umesto nekadašnjih 2.5 sata putovanja Ibarskom magistralom, sada će auto-putem putovati sat i po.

- Od centra Beograda do Obrenovca je potrebno pola sata sata vožnje, a do Obrenovca do Preljine ili Čačka vam je potrebno još 50 minuta, ili sat vremena. Dakle ukupno sat i po, što znači mnogo brže nego Ibarskom magistalom - navode u ovom ministarstvu.

Pored uštede vremena, otvaranje ove deonice je posebno značajno za bezbednost saobraćaja u ovom regionu pošto će vozači konačno većim delom imati alternativu za ozloglašenu Ibarsku magistralu, najveću crnu tačku u Srbiji. Samo je danas na tom delu Ibarske magistrale poginulo petoro ljudi, od čega četvoro u stravičnom sudaru BMW-a i Dačije kod Županjca.

Naplatne rampe i putarina

Ovaj auto-put imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara.

Na ovom putu naići će se sledeće naplatne rampe:

  • Čeona naplatna stanica Obrenovac
  • Bočna naplatna stanica Ub
  • Bočna naplatna stanica Lajkovac
  • Bočna naplatna stanica Ljig
  • Bočna naplatna stanica Takovo
  • Čeona naplatna stanica Preljina

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru.

U radu deonica Preljina - Požega

Sredinom maja počeli su radovi i na izgradnji deonice Preljina-Požega u dužini od 30,9 kilometara. Vrednost radova je 450 miliona evra. Izvođač je kineska kompanija CCCC, a rok za završetak izgradnje je tri godine.

- Već smo počeli radove na deonici Preljina-Požega, koja je važna za povezivanje i ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini. Za autoput Sremska Rača-Kuzmin već je podignut kamp izvođača i očekujemo da vrlo brzo počnu radovi - rečeno je iz resornog ministarstva.

VUČIĆ U POSETI NAJVEĆEM ŽELEZNIČKOM GRADILIŠTU U EVROPI: Radnici na vijaduktu Čortanovci rade 24 sata bez prestanka

VUČIĆ U POSETI NAJVEĆEM ŽELEZNIČKOM GRADILIŠTU U EVROPI: Radnici na vijaduktu Čortanovci rade 24 sata bez prestanka

SJAJNA INICIJATIVA! Predsednik Vučić objasnio zašto će Koridor 11 nositi ime PRVOG OBRENOVIĆA

SJAJNA INICIJATIVA! Predsednik Vučić objasnio zašto će Koridor 11 nositi ime PRVOG OBRENOVIĆA

Novi auto-put Obrenovac-Čačak imaće šest naplatnih stanica, a evo koliko će iznositi CENA PUTARINE

Novi auto-put Obrenovac-Čačak imaće šest naplatnih stanica, a evo koliko će iznositi CENA PUTARINE

Deonica Novi Beograd-Surčin za dve godine

Kako je najavljeno, u toku je i priprema ugovora za izgradnju deonice Novi Beograd-Surčin, koja će biti povezana na Koridor 11, a koja bi prema njenoj proceni za dve godine obezbedila vožnju od auto-putem od Beograda do Čačka. Izgradnja ove deonice ubrzaće putovanje kroz zapadnu Srbiju i onima koji dolaze iz Vojvodine, budući da će obilaznicom moći da zaobiđu Beograd i direktno nastave put ka zapadnom delu zemlje.

Ovim se privodi kraju izgradnja značajnog dela Koridora 11 koji bi trebao da spoji našu zemlju sa jadranskim primorjem.

Autoput Obrenovac-Preljina u brojkama

Prema podacima koji su dostupni na zvaničnom sajtu Koridora Srbije, Koridor 11 bi trebao da se sastoji od:

  • 5 tunela - Golubac, dužine 125 m, Veliki Kik, dužine 200m, Savinac, dužine 270 m, Šarani, dužine 885 m, Brđani, dužine 445 m
  • 78 mostovskih konstrukcija i nadvožnjaka ukupne površine od oko 60.000 m2.
  • 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini od oko 21,5 kilometara
  • 46 potpornih zidova ukupne dužine od oko 6,1 kilometra
  • 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine od oko 7,3 kilometra

Ovaj deo trase autoputa E-763 projektovan je kao brdsko–dolinska varijanta, a na ovoj trasi predviđena je izgradnja dve petlje: Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

Deo Koridora 11 koji se proteže kroz našu zemlju sastoji se sledećih deonica: Beograd-Obrenovac, Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig ( Donji Banjani), Donji Banjani-Boljkovci, Boljkovci-Takovo, Takovo-Preljina, Preljina-Prijevor, Prijevor-Lučani, Lučani-Požega, Požega-Boljare.

Trenutno je put izgrađen do Preljine, te se u narednom periodu očekuje izgradnja ostalih deonica do Požege.

Ograničenje brzine kao i na drugim auto-putevima

Kako navode u AMSS-u još nije stiglo zvanično saopštenje kojom maksimalnom brzinom bi trebao da se odvija saobraćaj na ovom novom auto-putu, ali se pretpostavlja da će ta brzina biti standardna kao i na svim ostalim auto-putevima u našoj zemlji, dakle maksimalno 130 kilometara na sat.

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.08.2019. 08:45
Pogledajte više