Tramp otkrio kako napreduju trgovinski pregovori Amerike i Kine

04.01.2019. 22:01
Piše:
Tanjug
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da razgovori Vašingtona i Pekinga o rešavanju trgovinskog spora napreduju "veoma dobro".

- Dobro napredujemo u pregovorima sa Kinom - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, prenosi Rojters..

Kreće procena banja: "Nećemo u bescenje, ali ni da precenimo"

Američki izaslanici posetiće 7. i 8. januara Peking gde će sa kineskim partnerima razgovarati o rešavanju trgovinskog spora između dve zemlje koji preti da ugrozi globalni rast, javio je prethodno AP, pozivajući se na saopštenje kineskog Ministarstva privrede.

trgovinski rat / Izvor: Profimedia/ilustracija

Dve zemlje su tokom prošle godine u više navrata povećavale carine na uzajamni uvoz robe vredan stotine milijardi dolara, u trgovinskom sukobu koji je izbio zbog optužbi SAD-a da Peking krši preuzete obaveze u pogledu otvaranje tržišta tako što, prema tvrdnjama Vašingtona, "krade" ili vrši pritisak na kompanije da predaju tehnologiju kineskim partnerima.

LAŽNA SNIŽENJA I NAVLAKUŠE: Na OVIH 5 načina vas trgovci varaju!

Tramp i Si su se dogovorili na samitu G20 u Argentini krajem prošle godine da na 90 dana odlože nova povećanja tarifa, počev od 1. januara, kako bi u tom periodu pokušali da postignu sporazum, ali ekonomisti kažu da je to prekratak rok za rešavanje spora koji opterećuje američko-kineske odnose, prenosi AP.

Piše:
Tanjug
04.01.2019. 22:01
Pogledajte više