Trgovci ostaju BEZ POSLA: Zbog internet kupovine Hrvati će izgubiti 50.000 radnih mesta?

16.11.2018. 10:49
Piše:
Srbija Danas/ Jutarnji.hr
Kasirka, prodavnica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Očekivani prelazak domaćih potrošača na online kupovinu ukinuće u sledećih deset godina oko 25 posto radnih mesta u hrvatskoj trgovini, procenio je na okruglom stolu o digitalizaciji trgovine Joško Lozić s Kolegijuma za digitalnu ekonomiju zagrebačkog Tehničkog fakulteta.

Ako se Lozićeva procena primeni na trenutni broj zaposlenih u domaćoj trgovini, kojih je oko 190 hiljada, ispada da bi do 2028. bez posla moglo ostati njih gotovo 50 hiljada.

Prema Lozićevom mišljenju, tri su ključna elementa koji će dovesti do ukidanja brojnih radnih mesta u trgovini.

NOVI TALAS POJEFTINJENJA: Manje para izdvajamo za gorivo!

- Prvo s čime treba računati jeste da digitalna trgovina nema isti proizvod kao klasična trgovina, što u korenu menja tržište rada. To najbolje vidimo na primeru američke muzičke industrije u kojoj je nakon prelaska na digitalne nosače zvuka ukinuto 95 odsto radnih mesta - upozorio je Lozić, navodeći kao ostala dva faktora ukidanja radnih mesta za trgovce promenu navika potrošača i daljnje tehnološke promene.

ALBANCI U TOTALNOM RASULU! SRBIJA donela HITNU ODLUKU! Beograd uvodi Prištini KONTRAMERE!

Prodavnica / Izvor: Profimedia/ilustracija

Deo učesnika okruglog stola koji su organizovali Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat trgovine Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert nije se složio s Lozićevim procenama, zastupajući stavove da do otpuštanja u trgovini odećom uopšte neće doći, dok će se u trgovini hranom, pićem kompanije prilagoditi zahtevima kupaca bez velikih otpuštanja.

 

Piše:
Srbija Danas/ Jutarnji.hr
16.11.2018. 10:49
Pogledajte više