Turci nam donose 4.000 radnih mesta: Interesovanje turskih investitora za ulaganje u Srbiju se povećalo

12.10.2017. 08:35
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Vučić i Erdogan / Izvor: SD/ilustracija
Turska kao regionalna i globalna ekonomska sila zainteresovana za ulaganja u Srbiju

U poslednje dve godine u Srbiji je osnovano 230 novih preduzeća sa većinskim turskim kapitalom. Sudeći prema najavama turskog predsednika Tajipa Erdogana – biće ih sve više. To potvrđuje i Razvojna agencija Srbije koja trenutno pregovara sa nekoliko važnih investitora. Ukoliko ostanu pri naumu da ulažu u Srbiju, narednih godina će zaposliti više od 4.000 radnika.

Plodovi Erdoganove posete uskoro vidljivi: Portparol turskog predsednika ocenio - Srbija ide pravim putem

SVETSKE AGENCIJE: Nakon višedecenijskog nepoverenja poboljšani odnosi Beograda i Ankare!

Potpisivanjem Pisma o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture Turska se i zvanično uključila u projekat gradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Turci ne odustaju ni od rekonstrukcije puteva Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin, kao i od donacije deset miliona evra za proširenje aerodroma “Morava“ u Lađevcima. Povećali su kvote za uvoz našeg mesa i ulja.

Zapošljavanje

Turska firme u Srbiji trenutno upošljavaju 8.000 naših radnika. Predsednik Erdogan najavljuje dupliranje tog broja. Za početak, firma “Tajpa tekstil“, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Ministarsvom poljoprivrede, potvrdila je nameru da uloži 35 miliona evra u fabriku u Kraljevu. U narednih pet godina ona bi uposlila 2.500 ljudi.

- Interesovanje turskih investitora za ulaganje u Srbiji se značajno povećalo u poslednje tri godine. Zainteresovani su investitori iz tekstilne i automobilske industrije i sa njima RAS vodi intenzivne pregovore. Ukoliko ti investitori odluče da ulažu u Srbiji, broj potencijalnih novih radnih mesta mogao bi da pređe 4.000. Potencijalna ulaganja se odnose na Kraljevo, Čačak, Jagodinu, Veliku Planu, Aleksinac i Kragujevac – kaže v.d. direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gajić.

Trgovina

Proširenjem Sporazuma o slobodnoj trgovini vrata turskog tržišta su otvorena za veće količine srpskih proizvoda. Ukoliko ispunimo sve odobrene kvote, vrednost posla će biti oko 70 miliona evra. Postoji i interesovanje da se otvaraju prerađivački kapaciteti u Srbiji.

Putevi

Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata sa Turskom smo potpisali još 2009. godine. I on podrzumeva angažovanje turskih preduzeća na izgradnji infrastrukturnih objekata od strateškog značaja, koji bi se finansirali kreditima pod povoljnim uslovima. Još tada, a ovog puta je ta namera potvrđena, prioritetan projekat, prema tom sporazumu je izgradnja i rekonstrukcija deonica magistralnih puteva Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin. Nadležni su se ovog puta dogovorili da se ubrza ugovor o zajmu, pošto je Srbija već obezbedila deo sredstava.

Pismom o namerama sada je Turska potvrdila da je deo projekta auto-puta Beograd-Sarajevo. Srbija gradi Koridor 11, čiji je deo i deonica od Požege do Preljina. Deo auto-puta do Sarajeva bila bi deonica od Požege do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Piše:
Srbija Danas/Novosti
12.10.2017. 08:35
Pogledajte više