UGOSTITELJI U PROBLEMU: Nema ko da kuva i konobariše, zatvaraćemo sve više

07.11.2018. 12:06
Piše:
Srbija Danas/ Hina
konobari služe piće / Izvor: Profimedia
Ugostitelji predlažu austrijski model 80/20 u korist praktične nastave

Nedostatak radne snage uskoro bi se mogao odraziti na turističku ponudu Zagreba, ali i Hrvatske, a ugostitelji će zbog toga sve češće zatvarati svoje objekte.

To je rečeno na Forumu zagrebačkih ugostitelja održanom u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb. Predsednik udruženja Franz Letica rekao je da će se zatvarati sve veći broj ugostiteljskih objekata, ako se uskoro ne preduzmu konkretni koraci u rešavanju problema radne snage, te da će se to odraziti na turističku ponudu glavnoga grada, ali i na celokupnu ponudu Hrvatske, piše Hina, prenosi Seebiz. 

Koliko će u 2019. godini RASTI PLATE državnim SLUŽBENICIMA?

- Na području grada Zagreba u prvih devet meseci ove godine najviše su se tražili kuvari, njih 782, te konobari, njih 1.493, a popunjena su samo 272 radna mesta kuvara i 796 radna mesta konobara - kazao je Letica. 

konobar / Izvor: Profimedia

Udruženje ugostitelja Zagreb zbog toga traži prilagođavanje kurikuluma potrebama rada, odnosno da se učenicima omogući više prakse. Ugostitelji predlažu austrijski model 80/20 u korist praktične nastave. Traže i bitno smanjenje doprinosa na plate, jer bi im to, pretpostavljaju, olakšalo pronalazak radnika. 

Milutin Folić o Beogradu budućnosti: Cilj spustiti prestonicu na reke

Smatraju i da, s ciljem eliminacije nelojalne konkurencije, treba utvrditi razgraničenje ugostiteljske delatnosti i trgovine, ali i priznavanje troškova reprezentacije u 100 postotnom iznosu. I dalje očekuju snižavanje stope PDV-a sa 25 na 13 odsto, kako bi se barem malo približili mediteranskoj konkurenciji.

Pratite nas na našem Instagram profilu

 

Piše:
Srbija Danas/ Hina
07.11.2018. 12:06
Pogledajte više