U koraku sa blokčejn tehnologijom: Predstavljena prva sprska kritovaluta "xCEEdium"

22.05.2018. 13:19
Piše:
Tanjug
bitkoin / Izvor: Profimedia
Srbija prati svetske ekonomske trendove

Promocijom internog korišćenja prve srpske krtiptovalute "xCEEdium", u Beogradu je danas počela Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i inovacijama u finansijskom sektoru "xCEEd 2018".

Srbija je zbog potencijala za tranziciju u finansijskoj tehnologiji drugi put domaćin najuticajnijim ljudima iz ove oblasti na globalnom nivou, na dvodnevnom skupu u hotelu Metropol.

Konferencija "xCEEd 2018" je bio prvi događaj u svetu sa sopstvenom kriptovalutom "xCEEdium, čija je praktična primena počela na samoj konferenciji.

Kriptovalute su menjale konvencionalan novac u posebno dizajniranom Gift Shopu konferencije u kome su učesnici trošili svoje xCEEdiume.

Konferenciju je podržala Vlada Srbije, a prisustvuju predstavnici kompanija koje do sada nisu poslovale u ovom delu Evrope. To su ključni inovatori i lideri u FinTec h industriji iz 11 zemalja, koji smatraju da Srbija može biti FinTec h lider u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Direktor kompanije Paneleven i osnivač "xCEEd" Pavle Ljujić je rekao Tanjugu da je ovo "prva na planeti konferencija koja je napravila svoju kriptovaluta na otvorenom blokčejnu".

"xCEEdium" je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehonolgiji koja omogućava ucesnicima konferencije da nauče nešto više o blockčejn-u i nagrađuje ih za to učenje.

Kako je rekao, delegati konferencije mogli su da zarađuju i onda da troše kriptovalutu u prodavnici.

Ljujić je na konferenciji predstavljeno puno novih tehnologija - banku budućnosti, kriptovalutu xCEEdium, ističući da je cilj da se povežu profesionalci iz finansijskih industrija Zapadne Evrope sa onima iz Srbije i zemalja u regionu.

Predstavljene su kompanije iz Velike Britanije sa unukatnim rešenjima i inovacijama u oblasti finansijskih tehnologija, koji su zainteresovani za partnerstva.

Tako su prezentovane inovacije u korišćenju procedura povezanih sa socijalnim mrežama i pametnim algoritmima do mobilnih plaćanja (m-Pay) i kriptovaluta.

Kako bilo ko od nas može da dobije estonsko državljanstvo i kako će nam ono poboljšati život

- Spustili smo kriptovalute na nivo da svakome budu dostupne - dodao je on.

 Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao Tanjugu da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije i da Kancelarija prati sva nova zbivanja u svetu po pitanju "blokčejn" tehnologije i kriptovaluta.

Naglasio je da kao zemlja moramo da budemo oprezni i vodimo računa da se odgovarajućom regulativom zaštiti domaće finansijsko tržište, što NBS i radi.

- Želimo da budemo lider u inovativnosti i znanju, ali sve mora biti u okviru zakona - poručio je Jovanović.

Etereum / Izvor: Profimedia

Govoreći o inovacijama u finansijskom sistemu Srbije, Jovanović je podsetio da već u oktobru treba da zaživi novi "instant" platni sistem NBS, koji će omogućiti da se zarade isplaćuju i neradnim danima, i obezbediti niže provizije u platnom sistemu.

- Biće pušten instant sistem plaćanja koja treba da budu alternativa plaćanju platnim karticama i samim tim treba da bude jeftinije i dostupnije građanima, kojima će omogućiti plaćanja 24 sata sedam dana nedeljno i manje provizije.

Jeftinih stanova u Srbiji će biti dovoljno za SVE: Evo gde će cena biti NIŽA od 500 evra

Jovanović je istakao da Kancelarija za IT zato podržava tu inicijativu NBS i raduje se da što pre ta vrsta plaćanja bude pokrenuta.

Objasnio je da će građani moći mobilnim telefonom i skenirajući QR kod da plate račun.

- Ideja je da na post terminalima korišćenjem mobilnog telefona građani mogu samo prislanjajući svoj mobilni i očitavajući QR kod, koji je povezan sa bankama i sistemom NBS za instant plaćanja, da daju nalog za prenos sredstava sa svog računa u banci na račun prodavca i to je samo jedna od tehničkuh stvari.

Bitkoin / Izvor: Profimedia

On je istakao da je poenta u tome da imamo sistem plaćanja koji će omogućiti jeftiniju infrastrukturu, pošto neće postojati provizije koje nose kartičarski sistemi, kako bi plaćanje bilo brže i jeftinije za građane.

- Značajan korak je napravila i sama Kancelarija za IT omogućivši plaćanje platnim karticama na portalu e-Uprave, zatim i elektronskim novcem, ali i plaćanje integrisanim elektronskim bankarstvom. Značajne stvari radi NBS u ovom segmentu: donet je novi Zakon o deviznom poslovanju koji mnogo olakšava onima koji rade sa inostranstvom i pokrenute su inicijative za izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini.

Organizator konferencije je kompanija Paneleven u saradnji sa Evropskom komisijom.

Evropska komisija je bila domaćin RegTec h i Blockčejn panela, zajedno sa nacionalnim bankama iz regiona Centralne i Istočne Evrope (CEE) i Zapadnog Balkana koje su pričale o njihovoj ulozi u digitalnom finansijskom tržištu.

Organizaciju Konferencije su podržali i Ministarstvo za spoljnu trgovinu (DIT) Velike Britanije i britanska Privredna komora za inovativne platne sisteme (EPA) zahvaljujući kojima je Srbija među prvim zemljama u kojima se predstavljaju nove tehnologije i budućnost bankarstva. 

 

Piše:
Tanjug
22.05.2018. 13:19
Pogledajte više