BUDUĆNOST JE STIGLA: Elektronska identifikacija građana Srbije i putem mobilnog telefona

05.04.2019. 15:38
Piše:
Tanjug
mobilni telefon / Izvor: Profimedia
Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović očekuje skoru primenu elektronske identifikacije građana i privrede putem mobilnog telefona, slično elektronskom bankarstvu

Građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave identifikujući se putem mobilnog telefona, nešto slično kao u elektronskom bankarstvu. 

To je danas najavio direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, na panelu o budućnosti digitalne ekonomije i uprave u Srbiji u okviru međunarodnog skupa “Internation Day”. 

Naglasio je da se zato u Srbiji intenzivno radi na uvođenju drugog,srednjeg nivoa elektronske identifikacije građana koja se odnosi na korišćenje šifre i naloga uz potvrđivanje sa mobolnog telefona.

Cilj nam je da ove godine podignemo novi portal gde bi se građani putem mobilnog telefona prijavljivali, a onda nam je nebo granica- poručio je Jovanović. 

Internet / Izvor: Profimedia

Posle najave potpisivanja sporazuma o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana koje bi sutra trebalo da se dogodi u okviru Digitalnog samita u Beogradu, Jovanović očekuje i skoro potpisivanje sporazuma o priznavanju elektonske identifikacije građana i privrede u zemljama regiona. 

Poskupljuje gorivo u Srbiji: Za sve su krivi Amerikanci, a evo od čega će zavisiti CENA

Poskupljuje gorivo u Srbiji: Za sve su krivi Amerikanci, a evo od čega će zavisiti CENA

SKOK CENE "CRNOG ZLATA": Nova kriza na vidiku

SKOK CENE "CRNOG ZLATA": Nova kriza na vidiku

NARODNA BANKA SRBIJE OTVARA VRATA ZA POSETIOCE: Građani će moći da pogledaju tri izložbe

NARODNA BANKA SRBIJE OTVARA VRATA ZA POSETIOCE: Građani će moći da pogledaju tri izložbe

To se dešava ove godine. Pravo je vreme da se potpiše neki sporazum o priznavanju elektronskih identifikacija na internetu- kaže Jovanović i dodaje da bi to moglo da se desi do narednog Digitalnog samita iduće godine. 

Kaže da je priznavanje elektronske identifikacije građana i privrede putem interneta ključno za povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i za pružanja usluga putem internet. 

Do sada je, navodi, bio nedovoljno promovisan jedan projekat Agencije za privredne registre u Srbiji koja je zajedno sa ostalim agancijama iz regiona podigla regionalni portal gde je već sada moguće da se vide sva privredna društva iz regiona. 

Da biste uradili neku uslugu na tom portalu ili na portalima u drugim ekonomijama potrebno je da imamo elektronsku identifikaciju koju međusobno priznajemo između zemalja, odnosno ekonomija Zapadnog Balkana, a zatim i sa zemljama Evrope- rekao je Jovanović. 

Osvrnuo se i na rezultate koje je Kancelarija za godinu i po dana od kada je osnovana postigla u izgradnji elektronske strukture. 

Cilj mi je da u naredna tri dana promovišem rezultat Srbije u pravljenju brzih rezultata u pružnju usluga ''one stop shop'' gde građi dođu na šalter, a onda zaposleni u državnoj službi obave sav posao prikupljajući elektronske podatke za potrebe građane i privrede- rekao je Jovanović.

Naglasio je da je zahvaljujući tome postignuti neverovantni rezultati u razvoju elektronske uprave, pre svega u broju transakcija, te da građani vide dobar rezultat 

Nekoliko sistema koji su primećeni kod građana i privrede su, kaže Jovanović, informacioni sistem “Bebo, dobrodošla na svet”, e-zup preko koga je do sada bilo više od million transakcija i razmena podataka lokalne samoprave sa državnom upravom. 

Dodao je da je preko e-katastra bilo 200.000 transakcija od notara prilikom prometovanja nepokretnosti, a među servisima koje prepoznaju građani i privreda su I e-recept i elektronska registracija sezonskih radnika. 

Ne zadovljavamo se time što smo postigli dobar rezulat u broju usluga, jer je vizija komunikacija ili preko interenta Ili putem mobilnog telefona- rekao je Jovanović. 

Na istom panelu, Nenad Paunović, šef tima za IT i preduzetništvo pri kabinetu predsednice vlade Ane Brnabić, rekao je da IT već danas beleži najveći izvoz od svih privrednih grana u Srbiji.

 IT je već danas glavna ili vodeća privredna grana u Srbiji- rekao je Paunović.

Očekuje da će se u budućnosti sve manje govoriti o IT-ju, kao što danas manje govorimo o električnoj energiji jer je deo našeg svakodnevnog života, a sve vise će se govoriti o konkretnim industrijama u sklopu IT-ja.

GRAĐANI, PROVERITE RAČUNE, STIŽE NOVAC! Evo koliko iznosi i kada stiže uplata!

GRAĐANI, PROVERITE RAČUNE, STIŽE NOVAC! Evo koliko iznosi i kada stiže uplata!

SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE: Ako ispunjavate OVAJ USLOV, povećanje od 400 EVRA!

SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE: Ako ispunjavate OVAJ USLOV, povećanje od 400 EVRA!

Izgrađeno više od trećine "Severnog toka 2": "Gasprom" radi punom parom

Izgrađeno više od trećine "Severnog toka 2": "Gasprom" radi punom parom

 Svi zajedno treba da značajno podignemo nivo ambicije i shvatimo da nije dovojno biti lider u svom bloku, gradu i Zapadnom Balkanu, kaže on. 

Smatra da u narednom period treba raditi na unaređenju pravnog okvira u smsilu podržavanja novh tehnologija i u biznisu. 

Dragana Ilić iz NALED-a kaže da od 2014. zastupaju ideju digitalizacije kao najboljeg načina koji će nas dovesti do efikasne uprave i smanjenja troškova za privredu, kao i pravnu predvidivost.

 Naglasila je da nema vremena za čekanje i da je potrebno izmeniti sistem kancelarijskog poslovanja.

Kaže da za sve koji kucaju dokumenta na kompjuteru “papir” treba da bude izuzetak, i da je paradoks da Arhiv Srbije i dalje smatra da digitalni dokument nije pozudan, a da je čak i za velike kompanije pečat pouzdanija identifikacija nekog klijenta.

Sandra Rodić iz USAID kaže da kroz projekat pružaju podršku vladi u starteškom planiranju inicijativa i aktivnosti neophodnih za dalju digitalizaciju. 

Profesionalni dizajner aplikacija Darko Stanimirović rekao je da digitalna tehnologija treba da odgovori na realne potrebe građana Srbija koja će, kao i druge zemlje, u tom poslu biti na ispitu.

 Nakon panela posvećenog budućnosti digitalne ekonomije i uprave u Srbiji održana je i radionica u okviru međunarodnog skupa “Internation Day”.




 

Piše:
Tanjug
05.04.2019. 15:38
Pogledajte više