Nastavlja se hod po mukama topličkih voćara. Nakon pravog fijaska sa višnjama i ranim sortama šljiva, po svemu sudeći neće bolje proći ni u berbi šljive stenlej, jer će cena biti upola niža nego lane.
- Znači ja, ako platim deset dinara berbu, meni deset, a gde mi je ulaganje, gde je obrada, tako da nema računice i da je to jako loša cena - žali se Milan Rakićević iz Donjeg Grgura.
Nestabilno tržište i gotovo neverovatno variranje otkupnih cena iz godine u godinu, primoralo je mnoge da se okrenu preradi. Umesto svežih šljiva sve više se prodaju prerađevine, slatko, džemovi i rakija, a zbog ukupne situacije, ove godine takva proizvodnja bi mogla biti rekordna.
- Tako je bolje da tu šljivu preradimo u taj finalni proizvod, nego da je damo otkupljivačima, po, ove godine, veoma niskoj otkupnoj ceni, na žalost - odlučila je Jelena Jovanović, proizvođač tradicionalnih proizvoda od voća i povrća.
Momčilo Đenetić, ugostitelj i proizvođač rakije iz Blaca misli da je to jedini ispravan, pravi put u njihovoj opštini da dođu do finalnog proizvoda, koji mogu da plasiraju, zato što su, smatra, po kvalitetu šljive možda najbolji u Srbiji.
U stotinak ovdašnjih sušara izvesno je da će biti osušena najveća količina šljiva do sada, a o prodaji i ceni, kako kažu, razmišljaće kasnije.
- Mnogo je iz Blaca otišlo tako bez prerade, bez bilo čega. Imamo ovde kapaciteta, možemo to da radimo, ne vidim zašto ne bi. Ove godine u odnosu na prošlu imaće dosta više robe, tako da biće dosta više i suve šljive, tako da nadamo se da će biti dobro - kaže Aleksandar Petrović, vlasnik sušare.
Šljiva se u Toplici gaji na preko 8.000 hektara i tu se u toku godine najviše i proizvede u Srbiji.