Vučić iz Rusije o Turskom toku: To bi doprinelo razvoju industrije

20.12.2017. 14:13
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia
To je za nas od izuzetnog značaja, rekao je srpski predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi priključenje Srbije Turskom toku doprinelo razvoju industrije, kao i napreku cele zemlje.

Odgovarajući na pitanje šta je postignuto sporazumima iz oblasti energetike i šta znači izjava predsednika Rusije da će Srbija biti važna karika u tranzitu gasa, Vučić je objasnio da će Srbija pre svega brinuti o količinama gasa za sopstvene potrebe.

- Pošto je predsednik Putin rekao da oni ne znaju kakvi će njihovi odnosi sa Ukrajinom biti u 2019. i da je moguće da se ta ruta zaustavi, mi smo počeli i već godinama radimo na tome na uspostavljanju druge rute - istakao je Vučić. 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Izvor: Srbija Danas

Napominjući da je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, koji je naveo da pravi "evropski hab" blizu Crnog mora, te da će dobijati gas iz pet različitih pravaca, a da je ključni Turski tok, odakle će, kaže Vučić, gas ići u Srbiju ka Mađarskoj i Austriji. 

- Gas do granice sa Srbijom doprema Bugarska, mi preuzimamo, gradimo naš gasovod i to je veoma važno za našu industriju, za brži napredak naše zemlje. Jedan krak iz Srbije ide ka Mađarskoj, dalje ka Austriji, a drugi krakovi u zavisnosti od potreba zemalja u regionu mogu da idu prema njima - istakao je predsednik. 

Kako kaže, u tom smislu smo mi svakako važna zemlja na tom putu i imaćemo koristi od toga, ukoliko dođe do realizacije i ne bude problema kao što je to bilo sa Južnim tokom. 

- To je za nas od izuzetnog značaja, obezbeđujemo sigurno energetsko snabdevanje, ali možemo kao važna zemlja imati i dodatne koristi od toga - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Izvor: Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u pšonedeljak posle razgovora sa Vučićem da je Srbija važna ne samo kao uvoznik, nego i za tranzit ruskog gasa. Pomenuo je u tom kontekstu i Turski tok. 

Miroslav Lazanski OTKRIVA: EU i SAD pažljivo pratili svaki MIG Vučića i Putina u Moskvi

- Gledamo kako da rešimo problem, jer posle 2019. niko ne može da zna da li ćemo moći da preuzmimamo gas na Beregovu kao što smo mogli do danas, a i sami znate šta je rekao predsednik Vladimir Putin o prolasku gasa kroz Ukrajinu. Dakle, ako mi to nismo u mogućnosti, šta ćemo da radimo - da ukinemo privredu, da ukinemo stotine hiljada domaćinstava? Prosto, mi taj problem moramo da rešimo - rekao je predsednik uoči odlaska u Moskvu.

 

Piše:
Tanjug
20.12.2017. 14:13
Pogledajte više