Vulin: Verujemo u "Jumko" i njegovu budućnost, Vojska Srbije ima sigurnog partnera (FOTO)

16.10.2017. 14:04
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Žrtva i marljivi rad radnika daje odlične rezultate

Ministar odbrane Alekandar Vulin posetio je danas Holding kompaniju „Jumko“ A.D. u Vranju. Ministar Vulin se sastao sa rukovodstvom te kompanije, a potom obišao pogone predionice, tkačnice, dorade, balistike i finalne proizvodnje.

Vučić o trgovinskoj razmeni sa BiH: Očekujem da bude za 100 miliona veća nego prošlogodišnja

Evo zašto je jednima 5 a drugima 10 odsto povećana plata

Prema rečima ministra Vulina, kada je 2015. godine izgledalo da je „Jumko“ definitivno propalo, da od njega ništa više neće biti i da će Grad Vranje, zajedno sa „Jumkom“, početi da tone u ekonomsku katastrofu, Aleksandar Vučić je rekao da će „Jumko“ raditi i da će država učiniti sve da proradi i da dobro radi.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- I kao što vidite, bio je u pravu. Uz ogroman samopregor svih radnika „Jumka“, uz razumevanje zaposlenih, uz podršku Grada, Ministarstva privrede i čitave Vlade, „Jumko“ je postalo preduzeće koje ne mora da se boji za svoju budućnost. Do kraja meseca, Vlada Republike Srbije će doneti odgovarajući zaključak u smislu konverzije i preuzimanja odgovarajućeg vlasništva, a onda očekujemo da ćemo vrlo brzo proći, i kroz UPPR, i da će „Jumko“ moći da postane deo odbrambene industrije Srbije. Kada se to bude desilo, a desiće se zato što tako želimo i zato što svi verujemo u „Jumko“ i njegovu budućnost, sudbina „Jumka“ će biti izvesna i sigurna, istakao je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 On je naglasio da to znači da ćemo imati stabilno i sigurno tržište, ali znači i da će Vojska Srbije imati sigurnog partnera od koga će uvek moći da očekuje zadovoljenje svih svojih potreba.

- U ovoj godini, odbrambena industrija Srbije je prebacila prošlogodišnji rezultat za čitavih 20 procenata i sigurni smo da će onih prošlogodišnjih 484 miliona dolara biti daleko prevaziđeno. U ovom trenutku, u odbrambenoj industriji radi 11.815 radnika, a na proizvodnji naoružanja i vojne opreme radi  20.000 radnika. Odbrambena industrija Srbije i proizvodnja naoružanja i vojne opreme postaju, i postali su, izuzetno značajna privredna grana. Država će nastaviti da ulaže, ove godine smo uložili 49 miliona evra u odbrambenu industriju Srbije, a sigurni smo da ćemo u skladu sa rezultatima te industrije imati razloga da ulaganja nastavimo i dalje, poručio je ministar odbrane.

Sjajne vesti i za vojsku: Sledi im povećanje plata od 10 odsto 

Srbija vidi svoju šansu, naglasio je ministar Vulin i dodao da se nada da će Srbija  upravo zbog toga već do kraja godine doneti zakon u kome će konačno biti regulisana mogućnost da se ulaže u odbrambenu industriju Srbije.

 - Naravno, to neće biti rasprodaja odbrambene industrije Srbije, već će biti regulisano da samo do nivoa od 49 procenata može doći do ulaganja. Dakle, onaj ko može da nam donese novac, tržište i tehnologiju dobro nam je došao, ali će upravljački kapacitet i upravljački paket uvek ostati u rukama države, jer je odbrambena industrija Srbije svakako nešto što nam je strateški važno i bez čega ne možemo da ostanemo. Zahvalio bih na prvom mestu radnicima „Jumka“, na godinama samopregora, požrtvovanja, odricanja i poverenja u svoju kompaniju, ali i poverenja u svoju državu. I to se isplatilo- poručio je ministar Vulin.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović zahvalio je ministru Vulinu jer je obezbedio kontinuitet odnosa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prema ovoj kompaniji. 

SVETSKI ČASOPIS "GLOBAL MARKETS": Vujović promenio ekonomsku perspektivu Srbije

- Ministarstvo privrede stavilo je „Jumko“ na spisak 11 strateških preduzeća. Sve ono što su planovi ove kompanije definitivno ne bi bilo moguće bez Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Od vas očekujemo da date podršku ideji i konceptu Vlade da ova kompanije opstane, da bude veliki pokretač rasta i razvoja ekonomije i u Srbiji i Gradu Vranju, rekao je Stevanović.

Generalni direktor Branislav Trajković istakao je da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan i da je rukovodstvo kompanije veoma zadovoljno postignutim rezultatima.

 HK „Jumko“ A.D. Vranje je vodeća tekstilna kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom prediva, tkanine, konca i gotovih odevnih predmeta. Izrađuje različite odevne predmete i opremu za Vojsku Srbije kao i uniforme i radna odela za radnike državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih centara. 

 

Piše:
Srbija Danas
16.10.2017. 14:04
Pogledajte više