Znate da vozite biciklu? Onda ste na dobrom putu da postanete USPEŠAN INVESTITOR

13.10.2017. 10:33
Piše:
Srbija Danas
Biciklista / Izvor: Profimedia/ilustracija
Biti početnik u investiranju je kao biti početnik u vožnji bicikle

Prvi pokušaj vožnje biciklom bio je strašan. Sigurno niste znali kako se to radi i plašili ste se pada. Naravno, trening točkovi pomažu, ali da biste zaista naučili da vozite morate ih se rešiti.

Sigurno vam je tada otac tada pomogao, držao vas se na sedištu, trčao pored i stalno govorio da možete i da ćete uspeti.

Otuda dolazi i prva važna lekcija:

1 - Imati nekoga da vam pomogne kada vam nedostaje samopouzdanje je dobra stvar

otac i sin / Izvor: Profimedia/ilustracija


2 - Za finasije, kao i za zdravlje, pitajte stručnjaka

Kada se borite protiv obične prehlade, obično se zavučete u krevet i čekate da prođe. Ali kada zdravstvena pitanja postanu ozbiljnija, obično je najbolje dobiti stručno mišljenje. Slično tome, kada se naša finansijska pitanja razvijaju dugoročno, u nešto poput penzionisanja, traženje neke stručne pomoći je krajnje korisno.

Dve su ključne prednosti u korišćenju finansijskih savetnika: 1) sposobnost savetnika da stvori finansijski plan koji investitor može dugoročno da isprati i 2) sposobnost savetnika da objasni rizike ulaganja i da pruži uvid u to kako da ih izbegavate.

3 - Rizik je važan iz više razloga

momak za računarom / Izvor: Profimedia

Razumevanje rizika je ključno. Oko polovine savetovanih investitora oseća se veoma dobro informisanim o rizicima u svom portfelju. Oni koji se osećaju dobro informisanim o riziku su skoro četiri puta zadovoljniji nasuprot neinformisanima.

Razumevanje rizika je takođe katalizator za akciju bez straha o neuspehu, a ka profitabilnijoj budućnosti.

4 - Važnost tehnologija

Postalo je uobičajeno da investitori koriste nove tehnologije u uspravljenu svojim finasija - i to sa dobrim razlogom. Tehnologije pomažu ljudima da preduzmu mere kako bi poboljšali svoju finansijsku budućnost ili se prilagodili realnosti svojih finansija.

Čak 89 odsto ljudi koji upravljaju svojim investicijama na internetu kažu da je to imalo pozitivan uticaj na njihovo ponašanje kao investitora. 

Piše:
Srbija Danas
13.10.2017. 10:33
Pogledajte više