Takovski kraj odavno je interesantan turistima koji vole da se odmaraju u seoskim ambijentu. Domaćini sve više ulažu i upotpunjavaju ponudu za nezaboravno letovanje kao u zavičaju.
Mir, tišina i vazduh bogat kiseonikom u Gojnoj Gori opijaju goste. U hladu, bazenu ili šetnji svi uživaju.
- Toliko lepota ima u ovoj Srbiji a mi svi negde bežimo napolje - rekla je Maja Cumbo, gošća iz Beograda.
- Ptice se stvarno čuju, sve što kažu ono idealno - kaže Ljubivoje Ranđelović, gost iz Novog Sada.
Odavno su Mijailovići turizmu posvećeni domaćina, pa znaju šta gosti vole i neretko sa njima postanu prijatelji.
- Gosti su nam uglavnom zahvalni, vraćaju se po više puta. Imamo goste koji su dolazili deseti i više puta uzastopce svake godine - ispričao je Boško Mijailović, vlasnik domaćinstva u Gojnoj Gori.
Priprema se domaća hrana, na stolu je sve sveže, a jagnjetina kažu ima specifičan ukus zbog ispaše i gorskih trava.
- Prosto su i lekovite, svega ima, majčina dušica, raznih trava, verujte, kad kosimo dvorište to tako mirisi budu, kao kakvi parfemi - dodaje Dana Mijailović.
U takovski kraj gosti, osim zbog dobrog zalogaja, rado dolaze i zbog zanimljivih doživljaja.
Deca kažu da im je zabavno "što se kupaju u bazenu, maze zečeve, trče sa vidrom".
- Pošto većina dece dođu iz tih većih gradova, uopšte ne znaju da se mleko ustvari dobija od životinja odnosno od koze, krave ili ovce. Oni misle u tetrapaku se stvori, popijete ga i to je to. I onda ti njima sve to objasniš? I onda deca saznaju odakle mleko ispričao je Andrija Paunović iz sela Lozanja.
- Vole da vide kada mi odemo u baštu kada uberemo naše paprike, paradajz, krastavac. Kada oni vide da je to sve tu poraslo - dodala je Zorica Radojković.
Zbog turizma Zorica se u Lozanj vratila na porodično imanje i bavi se poslom za koji ima i fakultetsku diplomu.
Mnogi možda neće ove godine na more, ali za dobar provod možda je dovoljno morska majica i more od malina.
"OKREČIM SOBU I ČEKAM TURISTE" Šta su sve prednosti, a šta mane SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI? (VIDEO)